Десетки хиляди испанци се събраха в Мадрид на протест срещу

...
Десетки хиляди испанци се събраха в Мадрид на протест срещу
Коментари Харесай

Десетки хиляди испанци протестираха срещу обезлюдяването на провинцията

Десетки хиляди испанци се събраха в Мадрид на митинг против обезлюдяването на провинциалните региони, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Протестът под лозунга "Бунтът на изпразнена Испания " беше проведен от групи от провинциалните региони на южната европейска страна. В момента 90 на 100 от популацията е съсредоточено в 30 на 100 от територията на Испания, най-вече в Мадрид и крайбрежните региони. Останалите 10 на 100 от хората са разпръснати из голяма територия. По данни на държавното управление в към 48 на 100 от общините популацията е под 12,5 души на квадратен километър. Европейски Съюз дефинира това като ниска компактност на популацията и заплаха от обезлюдяване. Хиляди селища са изоставени, някои от тях са оповестени за обмен.

Протестиращите носеха плакати с лозунги като "Равенство за селата и градовете " и "Испания има потребност от провинциалния живот! "

Според уредниците в митинга са се присъединили 100 000 души. Градските управляващи правят оценка броя им на към 50 000.

В петък държавното управление разгласи, че ще се бори против обезлюдяването с пакет от ограничения. Стратегията включва възстановяване на интернет достъпа и основаване на нови работни места.

На идните на 29 април парламентарни избори провинциалните региони може да изиграят решаваща роля за вероятно оставане на социалистите на власт. Испанската изборна система дава по-голяма тежест на по-слабо обитаемоте региони, отбелязва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР