Десетки хиляди хора преминаха днес на шествия по улиците на

...
Десетки хиляди хора преминаха днес на шествия по улиците на
Коментари Харесай

Протестът в Беларус се разраства, опозицията се готви за национална стачка |

Десетки хиляди хора минаха през днешния ден на шествия по улиците на столицата Минск с искане за оставката на президента Александър Лукашенко. Според локални публицисти и анализатори на площада пред стелата " Минск - град-герой " е имало над 100 000 души и това е най-големият митинг от началото им поради фалшифицираните президентски избори на 9 август. Протести имаше в цялата страна. Опозицията заплашва да провежда на следващия ден национална стачка, в случай че Лукашенко не се отдръпна, съобщи Ройтерс.

Протестните множества, които минаха по улиците на столицата, скандираха " стачка ", развяваха бяло-червено-бели опозиционни флагове и биеха барабани.
В Минск 12 метростанции бяха затворени, по улиците патрулираха полицейски елементи за битка с безредиците, екипирани с шлемове, а мобилният интернет бе спрян. Преди митинга са били арестувани двама публицисти, заяви локална журналистическа асоциация.

Так выглядела многотысячная колонна на пересечении Богдановича и Машерова.
— TUT.BY (@tutby)
Арестуваните в Минск до 17 часа са били най-малко 50. Според видозаписи на очевидци силите на Лукашенко за битка с безредиците атакуват протестиращите по дворовете и пресечките в жилищните региони, като употребяват палки и шокови гранати.

В западния град Лида силите за сигурност използваха сълзотворен газ и арестуваха десетки хора, съобщи съветската организация РИА Новости, като се базира на районната дирекция на беларуското министерство на вътрешните работи.

От Литва, където отиде след изборите, на които бе главният противник на Лукашенко, Светлана Тихановска прикани в Беларус на следващия ден да бъде проведена национална стачка, в случай че президентът откаже да освободи всички политически пандизчии и да се отдръпна, с цел да може да бъдат създадени нови избори.
" Днес в 23:59 ч. срокът на Народния ултиматум ще изтече и в случай че настояванията не бъдат изпълнени, беларусите ще стартират национална стачка ", съобщи тя.
Лукашенко даде знак, че ще пренебрегне ултиматума.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР