Десетки хиляди домакинства и фирми са поискали отсрочване на кредитите

...
Десетки хиляди домакинства и фирми са поискали отсрочване на кредитите
Коментари Харесай

Фирми и домакинства са поискали отсрочка по кредити за 9 млрд. лв.

Десетки хиляди семейства и компании са поискали отлагане на заемите си по реда, който беше въведен, поради пандемията от COVID-19.

Малко над 93 хиляди претенции от семейства са утвърдени за отсрочването на общо към 2 милиарда лв.. Това са близо 8% от отпуснатите заеми на семействата у нас, демонстрират настоящите данни към края на юли, заяви БТВ.

При компаниите - утвърдени са малко над 14 хиляди за отлагане на общо съвсем 7 милиарда лв., което са 20 на 100 от отпуснатите заеми за компании. Крайният период за възползване от мярката беше продължен до края на септември.

Димитър Иванов е притежател на транспортна и туристическа компания в Монтана. Преди пандемията е изтеглил заем, с цел да купи няколко рейса, за които обаче в този момент мъчно намира пасажери.

Възползвал се е от опцията 6 месеца да внася единствено лихвите по заема: „ И това ни е мъчно сега, тъй като на единия рейс 500 лв. е единствено лихвата, на другия някъде 260 лева

Около 90 на 100 компаниите и семействата, кандидатствали за отлагане по този ред, са утвърдени. Изисква се отговорностите до месец март да са били постоянно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни.

„ За да съдим за приложението на мярката, е задоволително да забележим съотношението на утвърдените към общата сума на заемите, за цялата банкова система е 15%, което е 9 милиарда лв. “, изясни специалистът Свилен Колев.

Мярката е изиграла своята роля в кратковременен проект, споделят финансови анализатори, защото делът на така наречен „ неприятни заеми “ се е запазил, а не е скочил фрапантно. Анализаторите считат, че ще е по-интересен моментът, в който мине срокът за отлагане и дали хората ще се оправят с постоянните погашения на отговорностите

В случая на Димитър отсрочката е до края на октомври. На 23 септември изтича крайният период, до който семейства и компании могат да изискат пролонгация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР