Десет милиона дози от китайската ваксина „Синовак“ „отдавна са отпътували"

...
Десет милиона дози от китайската ваксина „Синовак“ „отдавна са отпътували"
Коментари Харесай

Турция купува 10 милиона дози от китайската ваксина срещу COVID-19

Десет милиона дози от китайската ваксина „ Синовак “ „ от дълго време са отпътували " за Турция, оповестява вестник „ Хюриет ", като се базира на здравния министър Фахреттин Коджа.
Министърът прецизира, че договарянията с производителя на китайската ваксина са завършили, съответните законови процедури са приключени, а 10 милиона дози от препарата за първите имунизации в Турция "отдавна " са изпратени.
Фахреттин Коджа показва, че предпочитано ще бъдат имунизирани медиците на първа линия, след което ще се премине към имунизация на лицата с хронични болести и от рисковите групи.
Ваксинацията ще бъде безвъзмездна, като от жителите няма да се изисква да заплащат никаква сума, прецизира още „ Хюриет ".
Междувременно не престават дейностите по лицензирането на разнообразни ваксини на други производители. Когато процесът завърши, тези ваксини ще получат позволение за продажба в аптечната мрежа, е показал Коджа.
По отношение на разработваните от Турция ваксини, министърът е декларирал, че „ първите данни са удовлетворителни ".
„ Ние също ще успеем в това начинание, сами ще произвеждаме личните си ваксини. И евентуално след 2021 година ще сме постигнали резултат ", споделя Коджа.
По неговите думи производството на локални ваксини няма да се ограничи единствено до ковид, само че се поставят старания да бъдат създавани в Турция и ваксини против редица други заразни заболявания.
Министърът акцентира, че Турция се е насочила към вътрешно произвеждане и на лекарството „ Фавипиравир “, за което е открито, че подкрепя лекуването при Ковид-19. По думите на Коджа Турция е издала лиценз на четири компании за производството на медикамента, като по този начин вносната му цена от 150 $ е била понижена на една десета от сумата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР