Десет жени, върнати от Сирия в Косово този уикенд, бях

...
Десет жени, върнати от Сирия в Косово този уикенд, бях
Коментари Харесай

Косово постави под домашен арест жени за участие в ИД

Десет дами, върнати от Сирия в Косово този уикенд, бях сложени под домакински арест по обвинявания в присъединяване в терористична група, оповестява Reuters, представена от БГНЕС.
Те са част от общо 110-те души, които бяха върнати от Сирия в Косово, в това число 74 деца и четирима джихадисти, които с отишли да се бият за самопровъзгласилия се халифат " Ислямска страна " (ИД).
Четиримата бяха арестувани неотложно след идването им. Жените и децата бяха задържани за 72 часа, само че по-късно бяха освободени да се приберат по домовете си.
Десет от дамите обаче по-късно бяха докарани в съда с полицейски конвой. От институцията оповестиха, че те ще бъдат арестувани под домакински арест по съмнения в присъединяване в задгранична въоръжена група в интервала 2011-2019 година
Общо 32 дами от върнатите 110 души все са обект на следствие.
Припомняме, че след разпадането на " Ислямска страна ", десетки страни по света са изправени пред въпроса какво да вършат със своите жители, които желаят да се върнат в родните си страни, постоянно водейки фамилии, основани в халифата.
Косово е мюсюлманска страна, само че метода на живот е несъмнено всемирски. Повече от 300 души от Косово са пътували до Сирия и са се били на страната на " Ислямска страна ". Поне 70 са били убити.
Международни и локални организации за сигурност предизвестяват, че завръщащите се джихадисти могат да съставляват опасност. Косово одобри специфичен закон по въпроса, предусещащ наказване от 15 години затвор за присъединяване в задгранични военни групи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР