Десет хиляди крачкиГолемите разстояния искат привикванеТокчетата и съвсем равните подметки

...
Десет хиляди крачкиГолемите разстояния искат привикванеТокчетата и съвсем равните подметки
Коментари Харесай

Полза и вреда от ходенето пеша

Десет хиляди крачки
Големите дистанции желаят приучване

Токчетата и напълно равните подметки не са подобаващи

Със сигурност сте чували, че с цел да сте здрави, би трябвало да вършиме най-малко 10 000 крачки дневно. Всъщност няма доказателства, че всеки човек би трябвало да върви толкоз доста.

Десетте хиляди крачки са изчислени за първи път през 1965 година Институтът по опазване на здравето в Япония стига до заключението, че японците с наднормено тегло водят затънал метод на живот. Те изминават приблизително от 3 до 5 хиляди стъпки дневно. Чрез увеличение на подвижността до 10 хиляди крачки е допустимо да се сътвори калориен недостиг, нужен за загуба на тегло. Числото се постанова като маркетингов трик за продажбата на крачкомери и последователите на здравословния метод на живот по света стартират да се доставят с тях.

Проучване от 2019 година изследва резултата на физическата интензивност върху смъртността при възрастни хора на междинна възраст 72 година Експериментът разкрива, че дамите, които извървяват по-малко от 2700 крачки дневно, имат 41% по-голяма възможност да умрат от тези, които минават повече от 4400 крачки. Колкото повече стъпки вършат участниците в опита, толкоз по-ниска е смъртността, до момента в който се стига до 7500. По-нататъшното увеличение на интензивността към този момент не се отразява на намаляването на смъртността и здравния статус. Във всеки случай ежедневното вървене има позитивен резултат върху здравето.

Укрепване на сърцето и кръвоносните съдове

Ходенето с бързи темпове е най-полезното упражнение за сърдечно-съдовата система. Когато човек върви интензивно, кръвообращението се усъвършенства и сърдечният мускул работи с вярното натоварване. Този вид интензивност може да понижи риска от развиване на сърдечни и съдови болести с 20-40%, в това число инсулт, тъй че ходенето има огромни изгоди за сърцето. С течение на времето сърдечната периодичност понижава, кръвното налягане пада и дишането става по-лесно. „ Лошият “ холестерол в кръвта последователно понижава и кръвосъсирването се усилва. Ходенето е по-добро за сърцето от бягането, тъй като по време на тичане пулсът се форсира и сърцето работи по-усилено.

Ходенето оказва помощ и за попречване на разширени вени. Когато човек върви, мускулите на долната част на краката се свиват. Те работят върху вените и тласкат кръвта нагоре. Благодарение на това тя не застоява във вените. За позитивен резултат е належащо да ходите най-малко половин час дневно.

Подсилване на мускулите

Въпреки че това упражнение е с ниска активност, то е дейно за подсилване на доста мускули и е потребно освен за краката. При вървене работят до 200 мускула в човешкото тяло. Най-тренираните от тях са сърдечният, коремните, на седалището, гърба, диафрагмата, раменете и шията, на прасеца и задната част на бедрото. Няма доста струпване на мускулната маса при вървене. Ако желаете да я увеличите, редувайте вървене с клякания на постоянни шпации.

Заякчаване на костите

По време на физическа интензивност калцият се усвоява по-добре в костите, което усилва костната компактност. Освен това, когато мускулите се свиват, те оказват напън върху костите и спомагат за укрепването на скелета. По време на вървене мускулите на опорно-двигателния уред се укрепват, в това число тези, които дават отговор за салдото. Това понижава вероятността човек да падне и да счупи кост.

Профилактика на хроничните заболявания

Ходенето усъвършенства кръвообращението, което намалява кръвното налягане и понижава вероятността от развиване на хипертония. Ако вършиме 10 000 стъпки всеки ден, рискът от развиване на диабет вид 2 понижава, защото глюкозата се разгражда интензивно по време на подготовка, а равнището на „ неприятния “ холестерол понижава заради по-доброто кръвообращение. 

Подобрен метаболизъм

Докато ходите, метаболизмът ви се форсира. Това се случва, тъй като ензимите работят по-активно и клетките в тялото са по-добре наситени с О2. С постоянни тренировки се ускорява главният енергиен метаболизъм в тялото, виталният енергиен баланс се усъвършенства и вие получавате повече мощ. Хората, които водят затънал метод на живот, са по-склонни да изпитват загуба на сила. 

Може ли да отслабнете

При вървене човек изразходва приблизително 4 ккал на всеки 100 крачки, т.е. в случай че извървите 10 000 крачки на ден, ще изразходвате към 400 ккал. За да отслабнете, би трябвало да намалите дневния си банкет на калории с 10%. Ако към такава диета добавите изгарянето на още 300-400 ккал, това може да ви помогне да отслабнете. 

Как да упражнявате себе си

Ако човек води затънал метод на живот, изминаването на огромно разстояние може да бъде сложна задача и той да загуби мотивация. За да привикнете последователно тялото си, започнете с 2-3 хиляди стъпки дневно - всеки може да измине толкоз. Постепенно увеличавайте дистанцията, добавяйки 500-1000 стъпки. Тялото ще свикне с натоварването и изминаването на 10 000 стъпки ще се трансформира в осъществима задача. 

Възможна щета

Въпреки огромните изгоди от ходенето, тази активност може да бъде и нездравословна, в случай че натоварването върху опорно-двигателния уред не се разпредели вярно. Например, в случай че кракът стъпва изкривено, могат да бъдат наранени коленните стави, тазобедрената област и гръбначният дирек. Ставите са ситуирани под погрешен ъгъл и повърхността им е мощно натоварена. Това може да докара до изхабяване на ставата и поява на артрит. Ако поставяте краката си погрешно при вървене, дългите разходки могат да навредят на опорно-двигателния уред. Най-често това се среща при хора с плоски стъпала.

Неправилната опора на краката може да докара до увреждане на сухожилията на петата, изкълчване на връзки и увреждане на костите на пищяла. Плоските стъпала също могат да доведат до появяването на шипове на петата или напредък на кост. Поради неправилното натоварване може да има болежка и тежест в краката. Ето за какво е значимо да се обезпечи вярното слагане на стъпалото при вървене и стъпка от петата до пръстите. За комфортно вървене се предлага потреблението на ортопедични стелки за понижаване на натоварването. Обувките с ток над 4 см не са подобаващи за дълготрайно вървене, както и тези с равни подметки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР