Десет години след началото на световната финансова криза светът е

...
Десет години след началото на световната финансова криза светът е
Коментари Харесай

Светът стана рекордно богат

Десет години след началото на международната финансова рецесия светът е по-богат от когато и да било преди. След неколкогодишен напредък в развитите страни и взрив на тържищата благосъстоянието в света е достигнало рекордните 169,2 трилиона евро през миналата година, се показва в " Доклада за международното благосъстояние " на немската застрахователна група Алианц (Allianz), представен от електронното издание на в. " Зюддойче ".

Азия бързо настига останалата част от света. С изключение на Япония, която от години е в криза, благосъстоянието на азиатците през последната година е повишено с 15 %, което е най-бързият ритъм в света. Само Китай през 2016 година е съдействал за близо една трета от растежа на международното благосъстояние. От световна позиция максимален принос има новата междинна класа в бързо разрастващите се стопански системи. Разпределението на благосъстоянието от ден на ден се измества в интерес на новобогаташите в страни като Китай, България и Бразилия, се отбелязва в отчета.

Преобладаващото болшинство нови членове на междинната класа идват от по-бедните пластове. Общото е, че огромна група хора, които преди не са имали никакви спестявания, натрупват от ден на ден благосъстояние. От началото на 21 век близо 600 милиона души са се включили към междинната класа. В развитите страни глобализацията, структурните промени и финансовата рецесия са имали противоположното влияние - няколко милиона души, които в този момент са част от междинната класа, преди са били измежду богатите. Тази наклонност визира най-много страни като Съединени американски щати и Япония, само че и европейски страни в рецесия като Италия и Гърция.

Докладът причислява към междинната класа хора, които разполагат с активи сред 7700 и 45 900 евро. Чрез разбъркването на благосъстоянието светът е станал като цяло по-справедлив, отбелязва Алианц. Повече хора от когато и да било са в положение да икономисват пари и да натрупват благосъстояние, въпреки че ще измине доста време, до момента в който стане допустимо да се приказва за заслужено систематизиране. Най-богатите 10 % държат близо 80 % от чистото благосъстояние (спестяванията минус задълженията), само че при започване на века тази стойност бе над 90 %, показват специалистите.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР