Десет години след като за последно под Бояна бе организирано

Десет години след като за последно под Бояна бе организирано ...

След 10-годишно прекъсване в София отново ще има пистово състезание.

Десет години след като за последно под Бояна бе организирано пистово състезание от шампионата на България за писта и затворен маршрут, този уикенд русенският клуб “Русе Кар Моторспорт” и софийският филиал “София Кар Мотоспорт” ще възродят автомобилните гонки в столицата.

За разлика от предишните близо 15 години, когато на пътния възел Бояна се събираше многохилядна публика, сега трасето е преместено в близост до стадион "Георги Аспарухов". Впрочем, тази локация, в която е използвана само един път през 1988 г. и с друга схема на трасето, е вторият вариант на състезание, организирано в столицата след 1977 г.

Неделният старт е трети кръг от първенството на затворен маршрут от календара на Автомобилната федерация на България (АФБ) и предвижда трасе от 1620 м. Шест серии (общо 65 автомобила) ще участват в съботните квалификации (началото е в 12:30 ч.) и неделното състезание (старт в 10:00 ч.), като трите шампионатни серии (Спорт, Туринг и Макси) ще правят по 20 обиколки на трасето (32.4 км), а пилотите от Купа Лада, Купа Енеос и Клас Свободен Ц по 15 (24.3 км).

За отбелязване е това, че за първи път тази година, след състезанията Лики-Моли Хасково и писта Русе, в най-атрактивния и най-мощен клас - Макси, на трасето ще се върнат двама от предишните шампиони на България - Илия Царски и Пламен Камбуров, двамата с Мицубиши Лансър Ево 9.

Източник: sportal.bg