Депутатите въведоха санкции за нарушения на правилата за цените на

...
Депутатите въведоха санкции за нарушения на правилата за цените на
Коментари Харесай

Народното събрание въведе санкции за нарушения на правилата за цените на роуминга

Депутатите вкараха наказания за нарушавания на разпоредбите за цените на роуминг услугите в Европейския съюз. Те одобриха на второ четене промени в Закона за електронните известия.

Когато пътувате отвън вашата страна в друга страна от Европейски Съюз (В този случай 28-те страни от Европейски Съюз + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), не би трябвало да плащате спомагателни такси за потреблението на вашия мобилен телефон. Вашите позвънявания (до мобилни или стационарни телефони), текстовите ви известия (SMS) и услугите с данни се таксуват по национални цени, т.е. цената е същата като за позвъняванията, текстовите известия и данните във вашата страна. Мобилните оператори могат да ползват „ политика за заслужено прилагане ", с цел да подсигуряват, че всички клиенти, употребяващи роуминг, имат достъп и могат да се възползват от разпоредбите за „ роуминг като вкъщи " (т.е. роуминг услуги на национални цени), когато пътуват в Европейски Съюз. Това значи, че вашият мобилен оператор може да ползва обективни, рационални и пропорционални механизми за надзор, с цел да се избегнат злоупотреби с тези правила.

Заради нарушавания депутатите вкараха и ограничения по използване на европейски регламенти по отношение на достъпа до отворен интернет и роуминга в публични мобилни съобщителни мрежи в границите на Европейски Съюз. От 15 май 2019 година са в действие нови правила, ограничаващи цените, които доставчиците на съобщителни услуги с номера могат да постановат на потребителите за мобилни и закрепени гласови и текстови съобщителни услуги в границите на Европейски Съюз. С измененията в Закона за електронните известия се цели навреме да се вкара система от ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания за нарушаване на тези правила.

Предвидени са санкционни разпореждания за нарушаване на условието доставчиците да не ползват цени на дребно (без налог върху добавената стойност) за консуматори на контролирани известия в границите на Европейски Съюз, надвишаващи 0,19 евро цента на минута за повиквания и 0,06 евро цента за текстови известия. За такива нарушавания ще се постанова имуществена глоба от 20 000 до 400 000 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР