Депутатите в този парламент днес свършиха нещо изключително полезно за

...
Депутатите в този парламент днес свършиха нещо изключително полезно за
Коментари Харесай

Браво, депутати: Край на райския газ - бизнес за милиони на дискотеките

Депутатите в този парламент през днешния ден свършиха нещо извънредно потребно за обществото, което сякаш остана неусетно от медиите. Народните представители най-сетне одобриха на второ четене промени в Закона за храните, свързани с използването на така наречен " божествен газ ". Употребата на диазотен оксид, прочут като божествен газ, към този момент е разрешена единствено в производството на храни, реши Народното събрание.

Целта на измененията беше да се забрани продажбите и потреблението на божествен газ в заведенията, което е придобило епидемиологични размери. Миналото лято беше въведена възбрана за продажбата на божествен газ на деца, само че все пак субстанцията продължава да се продава необезспокоявано, изключително в нощните заведения. Заведенията печелят луди пари от това - най-оборотните клубове в столицата и в Пловдив изкарват до 10 000 лв. на вечер, като това са изцяло безотчени пари, настояват източници на Lupa.bg. Това лято по морето също е било нервност и някои заведения са създали страхотни доходи от противозаконната търговия с рисковия божествен газ. Някои клубове в Слънчев бряг и Созопол са изкарали по близо 1 милион лв. единствено за 2 месеца и половина търговия с божествен газ, свидетелстват източниците ни.

Това се случва пред очите на всички, а обществена загадка е, че в по-малките градове на страната в бизнеса са включени общинари и висши служители на реда, които си затварят очите, до момента в който младежите се друсат с балони.

Сега депутатите одобриха бизнес операторите с храни да означават използването на диазотен оксид като добавка в храните в софтуерната документи. Той се позволява за приложимост в обекти за произвеждане и преправка на храни, както и в заведения за публично хранене.

На нарушителите ще бъдат налагани наказания. За лице, което наруши наредбите на закона, ще се постанова санкция от 500 до 1000 лева, взеха решение депутатите. Освен това, този който допусне в ръководен от него обект продажбата на божествен газ, с изключение на за призводството на храни, ще бъде глобен от 800 до 1500 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 1500 до 3000 лева На бизнес оператор, който наруши закона, ще се постанова санкция или имуществена глоба в размер от 3000 до 6000 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 5000 до 12 000 лева

В хранителната промишленост така наречен божествен газ се употребява като пропелент при някои типове аерозолни контейнери – най-често бита сметана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР