Депутатите увеличиха размера на месечната вноска във Фонд Сигурност на

...
Депутатите увеличиха размера на месечната вноска във Фонд Сигурност на
Коментари Харесай

НС увеличи размера на месечната вноска за произведени в България продукти от руски петрол

Депутатите усилиха размера на месечната вноска във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ за производени в България нефтопродукти от съветски нефт. Това стана с промени на второ четене в Закона за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива.

Смята се, че новата формула ще таксува да вземем за пример " Лукойл " с към 2 милиарда лева на година.  

Народните представители одобриха промени във формула за пресмятане на вноските, в която коефициентът от 0,5 стана 0,7. Размерът на вноската зависи от средномесечните цени за барел на суровия петрол вид „ Брент “ и на този с генезис от Русия или изнесен от Русия. 

Наименованието на законопроекта се промени на Закон за компенсиране на разноските на потребителите за превоз, заяви Българска телеграфна агенция. 

В обсега на закона попадат изискванията и реда за събиране на месечни вноски върху нефтопродукти, създадени на територията на България от недопечен петрол с генезис от Русия или изнесен от Русия и разходването на вноските за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. Задължени лица по този закон са лицата, които създават такива нефтопродукти. 

Според признатите текстове министърът на стопанската система и промишлеността ежемесечно дефинира изчислението на размера на средномесечните цени на база цената, на която се търгуват двата типа петрол на три водещи международни стокови тържища за съответния месец. 

Директорът на Агенция „ Митници “ до 5-о число на настоящия месец подава информация на министъра за количеството импортиран в страната недопечен петрол по вид и генезис. Министърът на стопанската система и промишлеността е длъжен да разгласява на уеб страницата на министерството до 15-то число размера на месечната вноска. 

Събраните вноски се разходват по стратегии, утвърдени от Министерския съвет, за финансова поддръжка на физически лица за превоз. Условията и реда за даване на средствата, както и лицата, които имат право на подкрепяне, се дефинират с разпореждане на Министерски съвет.

По предложение на министрите на стопанската система и промишлеността и на труда и обществената политика, фондът ежемесечно до 25-то число дава информация за събраните вноски. Министерски съвет може да прекрати стратегиите за финансова поддръжка при липса на средства.

На второ четене отпаднаха плануваните обезщетения за разноски на потребителите на моторни горива посредством крайните им разпространители. 

Законът влиза в действие три дни след привършване на процедурата по нотификация по евродиректива.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР