Депутатите уредиха правата на миньорите с прекратени трудови отношения от

...
Депутатите уредиха правата на миньорите с прекратени трудови отношения от
Коментари Харесай

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Депутатите уредиха правата на миньорите с прекъснати трудови връзки от закрити рудници . Те също ще могат да се възползват от правото на ранно пенсиониране.

 Манолова желае миньорите да се пенсионират на 45 година
Манолова желае миньорите да се пенсионират на 45 година

Миньорите заплашват с митинг пред Народното събрание

Това стана с признатите промени в КСО. В претекстовете на законопроекта вносителите са записали, че наредбата на член 696 алинея 4 от Кодекса за обществено обезпечаване, променена със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2018 година, визира обществените права на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване следва . При използването й няма да могат да придобият право на ранно пенсиониране, считано от 1 януари 2018 година, работещите с дълготраен под земята стаж, чиито правни отношения са прекъснати на съображение член 328, алинея 1, т. 1 и т. 2 от Кодекса на труда.

 Започнаха съкращенията на 400 миньори от рудник
Започнаха съкращенията на 400 миньори от рудник " Бобов дол "

Някои са получили предизвестията си в мината

Това са служащи, инженерно-технически експерти и управителни чиновници до началник на сектор в това число, заети на работа подземен в подземните рудници, в подземните геологопроучвателни и хидротехнически обекти, в тунелното и подземното минно строителство, изясни Хасан Адемов . Без предизвестие и в несъгласие с правилото за обществена предвидимост, миньори е дълготраен стаж подземен, които са с прекъснати на горните учредения правни отношения или следва прекратяването им заради закриване на подземния рудник, са оставени без опция да се пенсионират даже при навършване на изискуемата възраст по член 696, алинея 4 от Кодекса за обществено обезпечаване, в случай че не са я навършили все още на прекратяването. Така те би трябвало да чакат най-малко 10 години, с цел да придобият право на пенсия, разясни депутатът от Движение за права и свободи.

 И Българска социалистическа партия, и ГЕРБ се заемат с казуса на съкратените миньори от
И Българска социалистическа партия, и ГЕРБ се заемат с казуса на съкратените миньори от " Бобов дол "

Събират се подписи за включване в дневния ред на Народното събрание на Кодекса за обществено обезпечаване

Според вносителите, не е инцидентен фактът, че техният труд е от първа категория, доколкото се касае за извънредно тежки и рискови за здравето и живота условия на труд. В същото време тяхното възнаграждение е незадоволително и несъобразено с работата им и постоянно е забавено . За да бъде предпазено правото на ранна пенсия на посочените лица, е неотложно да се отчетат тези фактори, които дават отражение на нуждата от обществена протекция на работещите подземен, изясни Хасан Адемоя.

Също по този начин е значимо, че с изключение на ниските хонорари, работата им подземен е главно на смени, миньорите живеят и при неособено положителни обществени и битови условия , добави той.

 Манолова желае миньорите да се пенсионират на 45 година
Манолова желае миньорите да се пенсионират на 45 година

Миньорите заплашват с митинг пред Народното събрание

Предлаганата опция за пенсиониране по член 696, алинея 4 от КСО обгръща лицата, които работят или са работили при изискванията на член 104, алинея от КСО и които към този момент са с прекъснати правни отношения заради една или друга причина, независеща от тяхната воля, в това число и неплатежоспособност на техния шеф , в случай че имат общ брой от застрахователен стаж и възраст, от които 10 години застрахователен стаж , положен при изискванията на член 104, алинея 3, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г.

Тази опция за ранно пенсиониране е израз на обществена правдивост и предвидимост , която би трябвало да се ползва отсега нататък и да обхване и работещите в рудниците , които следва да бъдат закрити. Георги Гьоков поздрави миньорите, които не са се отказали от това да се борят за правата си. Настоя и на второ четене измененията да минат в най-кратък период . Превърнахте дебата в политически панаир, ядоса се Светлана Ангелова от ГЕРБ . Предлагайте действителни решения, а не неверни внушения , прикани тя. Промените минаха и на второ четене още през днешния ден.

 Манолова учудена, че КНСБ играе
Манолова учудена, че КНСБ играе " срещу " ползите на миньорите от Бобов дол

Омбудсманът помолена от народен представител от ГЕРБ да отбрани законопроект
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР