Депутатите свикаха спешно заседание на Правната комисия, в която разгледаха

...
Депутатите свикаха спешно заседание на Правната комисия, в която разгледаха
Коментари Харесай

Спешен ремонт на закони заради проблем със служебните премиери

Депутатите свикаха незабавно съвещание на Правната комисия, в която разгледаха на първо четене промени в Закона за Българската национална банка, целящи да разрешат на шефа и подуправителите на Българска народна банка, ръководителя на Сметната палата и неговите заместници, както и на омбудсмана и неговите заместници, да заемат позицията на длъжностен министър-председател.
 
Законопроектът бе импортиран през днешния ден от Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. 
Поправките бяха гласувани със 13 " за ", трима бяха " срещу ", а един се въздържа. 
 
С измененията в текстовете се планува да се дава опция на шефа и подуправителя да заемат длъжността на длъжностен министър-председател. В момента законът не разрешава на лицата, заемащи тези позиции, да правят друга активност с изключение на преподавателска или като на членове на сдруженията, които Българска народна банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността ѝ. 
 
Ако някой из сред шефа или подуправителите бъде посочен за длъжностен министър-председател, то той или тя ще употребява годишен неплатен отпуск, написа в законопроекта. След като приключат със отговорностите си в изпълнителната власт, се връщат да довършат мандата си. 
 
В преходни и заключителни разпореждания на закона бяха направени промени в Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана. С измененията се планува да се даде опция на ръководителя на Сметната палата и неговите заместници да оглавят изпълнителната власт в служебно държавно управление без това да опонира на законите или да попречи по-късно да довършат мандатите си. Към този миг за заемането на някоя от тези управнически длъжности в регулатора, лицата не би трябвало да са заемали пост в изпълнителната власт в последните три години. 
 
В Закона за омбудсмана към този момент са дава опция омбудсманът или неговите заместници да станат служебни министър председатели, а откакто освободят поста, аналогично да довършат мандатите си. Към момента законодателството гласи, че тези постове са несъвместими с друга държвна служба, служба по ръководство на комерсиално сдружение или юридическо лице с нестопанска цел, както и с участие в политическа партия или профсъюз. 
Гроздан Караджов попита дали за тези промени няма да се наложи да се отвори Конституцията. По думите му тези ремонти можело да паднат в Конституционния съд. 
 
За да могат поправките да станат факт обаче, измененията би трябвало да бъдат импортирани в пленарна зала и да бъдат прегледани от депутатите, а по-късно и признати с болшинство.
 
Минути след приемането им в комисия, поправките бяха импортирани и в пленарната зала. Мнозинството реши със 134 гласа " за " те да бъдат прегледани още през днешния ден. " Против " гласоподаваха 41 депутати.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР