Депутатите скочиха срещу предложението на председателя на 49-ото Народно събрание

...
Депутатите скочиха срещу предложението на председателя на 49-ото Народно събрание
Коментари Харесай

Кукловоди или сламени човеци пишат дневния ред на парламента


Депутатите скочиха против предлагането на ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков в дневния ред на законодателния орган да се включат нови 10 точки при изискванията на изключителност, а парламентарният надзор да отпадне.

Депутатите от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов и Георги Свиленски приканиха шефът на Народното събрание да не прави подлога Народното събрание.

Според Свиленски болшинството може да си гласоподава по този начин дневния ред, както и накуп всички законопроекти на първо, второ, трето и четвърто четене.

" Ако влизаме във война в понеделник, тогава си заслужава да работим през събота и неделя ", сподели Свиленски, съгласно който Желязков влезнал в книжчица под мишчица в пленарна зала и предложил цялостна смяна на дневния ред на законодателния орган.

Иван Ченчев пък запита Желязков дали желае народните представители да го назовават " сламен човек ". Тези петъчни дни са някакви специфични в страната, щом всичко би трябвало да се претупа и да се бърза, все се случва в петък, уточни Ченчев.

Депутатът от " Възраждане " Петър Петров прикани да не се мачка парламентаризмът и правилникът на Народното събрание.

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид прикани да се подложат на гласоподаване десетте точки, защото били дребни законопроекти с по едно-две фрази. Досега с три процедурни оферти изядохме два законопроекта, тъй че, дайте да гласуваме, настоя Хамид.

Депутатът от " ИТН " (ИТН) Станислав Балабанов съобщи, че Бойко Борисов пази Асен Василев от неуместните въпроси на депутатите и по тази причина се предложило да отпадне парламентарният надзор. Няма по какъв начин да мине един подобен дневен ред, ставате за смях пред обществото, уточни Балабанов.

В последна сметка след къс спор, дневният ред с нови 10 точки, разгласен от ръководителя на Народното събрание, бе признат със 148 гласа " За " и 65 " гласа " срещу.

При по този начин гласувания дневен ред народните представители - най-вече от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, започнаха с процедурните хватки да бавят започването всъщност на пленарното съвещание . Левите предложиха две от точките да бъдат изместени по-напред в дневния ред на законодателния орган, а Тошко Йорданов от Има Такъв Народ настоя народните представители да си удължат работното време до приемането на безусловно всички законопроекти. Всички те бяха признати. След това пък се направиха и спомагателни процедурни оферти за прегласувания, с което се демонстрираха ясни индикации, че активността и работата на Народното събрание не може да тръгне.

Тошко Йорданов изиска да се изслушва и вътрешният министър Калин Стоянов като точка трета в дневния ред на Народното събрание. Това предложение на ръководителя на парламентарната група на Има Такъв Народ също мина през гласоподаване и прегласуване.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия пък се пошегува, че ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков можело да стартира да обикаля села и паланки с барабан или вувузела и да споделя, че се е съобразил с претекстовете на своята парламентарна група и скрил министрите от парламентарния надзор. Така той направи ясни индикации към на който бе казано да обикаля от някогашния министър председател Бойко Борисов по отношение на потреблението на винетките.

В програмата за през днешния ден бяха включени:
проект на решение по отношение на нуждата от даване на нова постройка на Конституционния съд; промени в правилника на Народното събрание, второ гласоподаване на промени в Закона за правосъдната власт; първо четене на промени в закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения против Русия; проект на решение за даване на спомагателна военно-техническа помощ на Украйна; проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да организира договаряния за изискванията и реда, при които " Българския енергиен холдинг " да придобие до 20 % дял в консорциума-титуляр на контракта за търсене и изследване на петрол и природен газ в блок " Хан Аспарух " ; избор на непрекъснати делегации на Народното събрание в интернационалните организации; първо гласоподаване на промени в Закона за здравното осигуряване; първо гласоподаване на законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането; второ четене на промени в Закона за отбрана от домашното принуждение.
Шеги, закачки и кряскане на призраци в пленарна зала

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ излезе на трибуната и цитира, както той се изрази " Христо Иванов, двуличник номер едно ", защото призовал " нито глас за Пеевски " и обяснявал по какъв начин това е въпрос на национална сигурност.

Мустафа Карадайъ изиска допуск на Слави Трифонов в зала , с цел да изясни тезите си за първата брачна нощ и за Чираците. Чираците са при майстора, отговори Тошко Йорданов, който пък настоя в зала да дойдат Иво Прокопиев, който се бил конфигурирал в Народното събрание, както и Ахмед Доган да пристигна от Росенец, по този начин или другояче.

Йорданов настоя още в зала да се върне Бойко Борисов, който очевидно, че довечера щял да се прибере по-късно.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия изиска чуване на премиера Николай Денков за поддръжката на Украйна да бъдат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР