Депутатите ще разгледат тази седмица на първо четене проекта на

...
Депутатите ще разгледат тази седмица на първо четене проекта на
Коментари Харесай

Депутатите разглеждат тази седмица законопроекта за хората с увреждания

Депутатите ще прегледат тази седмица на първо четене плана на Закон за хората с увреждания, който беше импортиран от Министерския съвет.

Утре и в четвъртък парламентарните комисии ще прегледат на първо четене законопроекта, а в петък той ще бъде разискван в пленарната зала.

Измененията бяха преработвани няколко пъти. Последният път повода беше, че протестиращите майки на деца с увреждания имаха съществени рецензии. Омбудсманът Мая Манолова път разгласи, че поправките са  " безусловно осакатени " и от плана са извадени всички точки, които са прокарвали промяната реформата. След това обаче се стигна до консенсус и Националният съвет за интеграция на хората с увреждания поддържа плана. 

Така Министерският съвет одобри окончателния вид на промените предходната седмица. Законопроектът въвежда нова самостоятелна оценка на индивида с увреждане - здравословно му положение, функционалните усложнения, проблемите при ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка.

От началото на идната година ще има и месечна финансова подкрепа на хората с увреждания над 18 годишна възраст. Тя се определя в взаимозависимост от степента на увреждане и задачата ѝ е да компенсира разноските, подбудени от увреждането. Размерът на финансовата поддръжка ще се дефинира според от линията на беднотия.

През 2019 година хората с над 90% степен на увреждане с право на непозната, които получават обществена пенсия за неработоспособност, ще получават 57% от линията на беднотия или 198 лева на месец.

Проектът планува и основаването на Държавната организация за хората с увреждания от началото на 2021 година. 

Тази седмица ще бъдат разисквани на първо четене и двата законопроекта за персоналната помощ, импортирани от народни представители от  " Воля " и от Българска социалистическа партия. Предвижда се те да бъдат точка втора на петъчното пленарно съвещание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР