Депутатите се събират днес на първото заседание на Народното събрание

...
Депутатите се събират днес на първото заседание на Народното събрание
Коментари Харесай

Какви задачи ще са приоритет на депутатите през новата година?

Депутатите се събират през днешния ден на първото съвещание на Народното събрание за тази година. Една от точките в дневния ред трябваше да е задължителн зелен документ за влизане в Народното събрание, импортирана е от „ Демократична България.

Ето и коментара на представители на политическите сили в Народно събрание:

Настимир Ананиев „ Продължаваме промяната “:

На първо място е бюджетът, защото към момента нямаме признат бюджет за 2022 година Надяваме се до две седмици той да бъде вкаран в Народното събрание и при започване на февруари да бъде гласуван.

На второ място желаеме да обърнем съществено внимание на правосъдната промяна. Фокусът ще ни бъде КПКОНПИ, която би трябвало да бъде разграничена на две. В момента прокуратурата се явява като една стена, през която не може да мине нищо, което изпълнителната власт вади като нарушавания и проблеми. Например вика Бойко Рашков на разпит, вместо да викне Бойко Борисов. Хората чакат правдивост.

Имаме и приоритет, обвързван със Северна Македония – проблем, който се надяваме да бъде решен тази година. Очакваме, несъмнено, отстъпки да бъдат направени от Северна Македония. Последните 3-4 години не се работи по тематиката, както трябваше да се работи

Относно зеления документ за влизане в Народното събрание считам, че разпоредбите би трябвало да са идентични за всички. Проблемът е, че здравната ни система носи тежко завещание от ГЕРБ и тя не може да издържи сега. Всъщност като поддържаме ограниченията и разпоредбите, оказваме помощ на системата да може да издържи.

Александър Иванов, ГЕРБ:

За тежкото завещание от ГЕРБ – партията и министър председателят Бойко Борисов осигуриха ваксини, когато в цяла Европа нямаше – всички позволени от Европейска комисия, нужните количества. По време на служебните кабинети на Румен Радев бяха внасяни решения за подаряване на ваксини, т.е не беше употребен потенциалът. Ако имаше една добра акция, нямаше да приказваме за такова натоварване върху здравната система.

Ние в нашата управническа стратегия, с която се явихме на изборите, бяхме заложили като съществени цели повишение на приходите на българското население. При нашето ръководство последните четири години приходите се увеличаваха с двуцифрен растеж в проценти. Докато в този момент има обещани нараствания, някои от пенсионерите към този момент са видели пенсиите си, които останаха малко разочаровани. Обещаното не се случи, някои имат напълно дребни нараствания. Инфлацията ги изяде.

Ние ще се борим против инфлацията и ще желаеме отговори от ръководещите, с цел да се реши незабавно енергийната рецесия и инфлационната рецесия. Българите обедняват, бизнеси затварят.

За думите на Бойко Рашков за парите от автомагистрала „ Хемус “ ние ще си търсим правата по правосъден път. Г-н Рашков беше употребен като пропагандатор по време на акцията за изборите предходната година. Ако има нещо да споделя, да го споделя пред органите. Ако го споделя пред камерите, ще си търсим към този момент правата. Делото ще е най-малкото за клюка. Той единствено хвърля едни димки в пространството. Всичко е безпочвена клюка и мисля, че ще би трябвало да дава отговор пред съда за тези неистини.

За зеления документ ние имахме план на решение – или се влиза и в Народно събрание със документ, или отпада за всички български жители.

Станислав Балабанов, „ ИТН “:

Приоритет преди всичко е бюджетът, който ще бъде вкаран към края на месеца. Той е от изключителна значимост, с цел да се оправяме с целите на страната – оправянето с енергийната рецесия и с Коронавирус рецесията. Нашите специалисти и енергийният министър вършат всичко допустимо, с цел да подсигурят нужните ограничения.

По тематиката Северна Македония съм отчаян последните дни, тъй като множеството публицисти избират да цитират съответни неща, които на тях им изнасят. Статусите на господин Трифонов бяха пределно ясни – главната ни теза е ясна от дълго време, заложена е и в съдружното ни съглашение, а точно – Македония безапелационно да се преценява и да извършва Договора за добросъседство. Това е главният пиедестал, от който всички би трябвало да тръгнем. В този контракт има доста значими неща – те би трябвало да признаят българските си корени, да изключат езика на омразата. Твърдението, че ние продаваме националния интерес против влизането в Шенген или отпадането на визите за Съединени американски щати, това е безспорна неистина. Тези неща би трябвало да се случат, тъй като ние сме предан сътрудник на Европейски Съюз, само че те не са на тезгяха във връзка с националния интерес.

За зеления документ за депутатите ние ще гласуваме срещу. Не е спазена и процедурата, планът за решение не е минал през здравната комисия. Освен това мярката зелен документ е неефективна по доста аргументи и би трябвало да обсъждаме тематиката за анулацията му.

Георги Ганев, „ Демократична България “:

Аз персонално съм за допустимо най-бързата анулация на мораториума върху цените на тока и парното. От самото му приемане съм с убеждението, че срокът в него е чисто показателен и всички желания ще бъдат той да се анулира допустимо най-бързо.

Относно бюджета моята борба ще бъде да се съблюдава фискалният разсъдък. И да бъдат заложено осъществяването на главните цели на съглашението за ръководство на България. За мен най-важни са допустимо най-хубава среда за предприемачество и привличане на вложения – български и непознати.

Инфлацията е световно придвижване, българският бюджет няма по какъв начин да я спре. Това, което може да се направи в обществената сфера, е да се понижи ударът върху спешно наранени сегменти на обществото.

Лично аз считам, че условието за зеленият документ за Народното събрание е едно рационално решение. Медицинската общественост ин споделя, че би трябвало да се знаят и управляват рисковете.

Цончо Ганев, „ Възраждане “:

Това, което следим, е извънредно неприятно и порочно (предложението на Демократична България за зелен документ за влизане в Народното събрание). В последните два Народното събрание всички видяхме по какъв начин настоящите тематики в обществото се изместваха с маловажни. Постоянно се изслушваха министри. Това беше два Народното събрание, видяхме оценката на гласоподавателите наесен. В момента по същия метод има изместване на тематиката от страна на „ Демократична България “. Те се афишират за демократи, само че действително са едни крайни либерали. Истината е, че сега се пробват да лимитират достъпа на „ Възраждане “ до Народното събрание да работим. Ние тук работим, ние не сме на пазар, не сме пристигнали в мола да се разхождаме и да си демонстрираме костюмите.

По-важното, което следва през идващите дни, седмици и месеци, е да се обърнем към стопанската система. Предстои да се приема бюджет, следва през март да падне мораториумът върху цените на тока и парното и ще има обстановка с неконтролируемо повдигане. Ние в пленарна зала предложихме ограничения – износът на ток от АЕЦ „ Козлодуй “ да се насочи предпочитано към българския пазар.

Представители на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не отзоваха на поканата да изложат целите си за идната година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР