Депутатите решиха Министерски съвет да изработи план засвободата на словото

...
Депутатите решиха Министерски съвет да изработи план засвободата на словото
Коментари Харесай

План за свободата на словото в медиите до 31 март поиска парламентът от правителството

Депутатите взеха решение Министерски съвет да създаде проект засвободата на словото в медиите, както и да предложи работещ модел зафинансиране на публичните медии, който да обезпечава тяхната самостоятелност.

Всичко това би трябвало да се случи в период до 31 март 2020 година Народните представители одобриха единомислещо плана предложенот Българска социалистическа партия за създаване на политики по отношение на свободата на словото, след катоминалия петък след парламентарния надзор депутатът Антон Кутев внесе подписказа инициирането на полемика по тематиката в пленарна зала.

Благодаря на всички ви! Независимо към коя от политическитесили сте, имате една настройка да сте в поддръжка на демокрацията и свободата насловото, сподели министърът на културата Боил Банов от трибуната в залата.Благодаря, че ме задължихте до 31 март да внеса изменение за Закона за радиотои малкия екран. Решенията от полемиката дават подтик на държавното управление да свършисвоята работа във връзка с медиите, сподели Банов и добави, че всякаквидопълнителни регулации на частните медии са отвън подтекста на демократичнитепарвомощия на страната.Инициаторът на полемиката Антон Кутев засегна тематиката сфинансирането на публичните медии.

Той подсети, че фондът „ Радио и телевизия “,не работи, а е юридически по образец на финансирането на британската медия Би Би Си. „ Нито едно от държавните управления до в този момент не е направил фонда работещ. Аз отдавнамисля, по тези модели. Вероятността да те изядат медиите е доста огромна. Вие може да се окажете под обстрел. Аз одобрявам всичко, което вършим сега, катопротегната към вас ръка. Предлагам ви да свършим работа, която другояче щесвършите доста по-трудно “, с тези думи Антон Кутев се обърна към ръководещите от трибуната.

Председателят на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов означи, че свободата на словото не е предмет, който принадлежи единствено намедиите, а свещено право на всеки. Политик се убива с вестник, сподели още той и акцентира, че има образувана експертна група, която към този момент работи по промени на Закона за радиото и малкия екран. Рашидов обърна внимание и на подправените вести.

Живеем във време, в което подправените вести са болест. Вече народът не може даразграничи кое е истина и кое е неистина, сподели някогашният културен министър. Според зам.-шефа на Българска социалистическа партия Крум Зарков подправените вести се борят с качествена публицистика. Първото, което може да направи държавното управление е да регламентира публичната медия, като единствен сигурен източник на плурализъм. Всички анкети демонстрират, че жителите имат най-голямо доверия на новините на БНР и Българска национална телевизия, тъй като там със закон би трябвало да се демонстрират всички гледни точки, означи Зарков.

В разпаленото разискване от трибуната на няколко пъти се загатнаха имената на Делян Пеевски и Иво Прокопиев, като лицата държат огромна част от медийното пространство и водят борба за въздействие. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР