Депутатите разглеждат на първо четене два нови законопроекта в социалната

...
Депутатите разглеждат на първо четене два нови законопроекта в социалната
Коментари Харесай

Парламентът удължи работното си време до приемането на законите за хората с увреждания и за личната помощ


Депутатите преглеждат на първо четене два нови законопроекта в обществената сфера - този за хората с увреждания и за персоналната помощ.

Народните представители взеха решение да удължат времето на пленарното съвещание до приемането на законопроектите.

От Българска социалистическа партия настояха вицепремиерът Валери Симеонов да бъде поканен в залата, а ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева се ангажира да съобщи поканата.

Предвиждат се 150 милиона лв. спомагателна финансова помощ, въвеждане на сложна самостоятелна оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и поддръжка за бизнеса да приспособява работни места за тях. Проектът планува към Министерски съвет да бъде основан Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.

Депутатите разискват и законопроекта за персоналната помощ, направен от омбудсмана Мая Манолова, и импортиран поотделно от Българска социалистическа партия и партия "Воля ". В него е заложено даването на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК, а плануваните спомагателни средства са в размер на 105 милиона лв..

В очакване на финалната права на желаните промени Вера Иванова - една от майките от самодейността "Системата ни убива ", представена от БНР, съобщи: "Вече топката е в Народното събрание. Ние ще бъдем вътре и ще реагираме, и сме подготвени за митинг по всяко едно време на денонощието ".

В постоянния парламентарен надзор е планувано присъединяване на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на районното развиване - Петя Аврамова и на просветителния министър Красимир Вълчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР