Депутатите приеха окончателно промените в закона за БНБ, с които

...
Депутатите приеха окончателно промените в закона за БНБ, с които
Коментари Харесай

Окончателно: Назначеният за служебен премиер ще е с прекратени правомощия от основната си работа

Депутатите одобриха дефинитивно измененията в закона за Българска народна банка, с които стана ясно, че при съставянето на държавно управление пълномощията на претендента за длъжностен министър председател краткотрайно ще бъдат прекъснати от непрекъснатата му работа, съобщи кореспондент на БГНЕС.


С измененията в закона за Българска народна банка служебният министър председател, който може да бъде шефът на Българска народна банка, на Сметната палата и омбудсманът могат да заемат политически длъжности и да се върнат на работните си места след провеждането на изборите.

Първоначалната концепция бе служебният министър председател да излиза в неплатен отпуск, само че по-рано през днешния ден в парламентарната правна комисия одобри предлагането на ГЕРБ-СДС пълномощията на определения за министър председател да бъдат краткотрайно прекъснати, и след провеждането на избори той да може да се завърне на непрекъснатата си служба.

С измененията в Конституцията президентът може да избира длъжностен министър председател от стеснен кръг висши държавни длъжности, измежду които шефът или подуправителите на Българска народна банка, омбудсманът или заместникът му, ръководителят и заместник-председателят на Сметната палата.

В събота президентът Румен Радев избра ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев и му разпореди да сформира служебно държавно управление.

От Има Такъв Народ излязоха със собствен план, в който оферират пълномощията на лицето, което бъде посочено за длъжностен министър председател, да бъдат прекъснати от Народното събрание и още веднъж с решение на Народното събрание да се избере заместител. Предложението на групата на Има Такъв Народ обаче не бе признато.

“Ние от Българска социалистическа партия няма да подкрепим измененията, трупането на неточности през нови и нови законодателни промени разрушава държавността и институциите. Искате единствено да замажете гафовете с измененията в Конституцията ”, счита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР