Депутатите приеха на второ гласуване проекта за държавен бюджет за

...
Депутатите приеха на второ гласуване проекта за държавен бюджет за
Коментари Харесай

Окончателно приеха на второ четене Бюджет 2024

Депутатите одобриха на второ гласоподаване плана за държавен бюджет за 2024 година при удължено работно време, с цел да се изчерпят всички точки. Те съумяха да сторят това до 17 часа. 

Размерът на еднократната помощ за възпитаници, записани в 8 клас за образователната 2024-2025 година, е 300 лева, записа Народното събрание. 

По 300 лева ще получават и децата в първи, втори, трети и четвърти клас.

Размерът на еднократната помощ при раждане на дете по Закона за фамилните помощи за деца за 2024 година е: за първо дете - 375 лева, за второ - 900, за трето - 450 лева, за четвърто и всяко последващо - 300 лева

Допълнителната помощ за дете с открити трайни увреждания 50 и над 50 на 100 до навършване на 18 години ще е 100 лева

Държавната дотация за един получен автентичен глас по Закона за политическите партии за 2024 година е 8 лева, гласоподаваха депутатите.

Депутатите отхвърлиха предлагането на левицата за увеличение на сумата за размера на данъчно облекчение за развъждане на деца, употребено по Закона за налозите за физическите лица за 2024 година

При прилагане на данъчни облекчения за деца сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, е за едно ненавършило пълноправие дете 6000 лева, при две деца - 12 хиляди лева При три и повече, ненавършили пълноправие, деца сумата е 18 хиляди лева Остава опцията данъчното облекчение да бъде употребено предплатено. При прилагане на данъчно облекчение за деца с увреждания сумата, с която се понижават годишните данъчни основи, е 12 хиляди лева

Минималният размер на фискалния запас към 31 декември 2024 г е 4,5 милиарда лева

Максималният размер на държавния дълг към края на идната година не може да надвишава 48 милиарда лева, а таванът на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината по реда на Закона за държавния дълг, е 11,7 милиарда лева, съобщи Българска телеграфна агенция.

Парламентът реши също държавните висши учебни заведения да могат да поемат дълг в общ размер до 20 млн. лева за финансиране на планове посредством финансови принадлежности. Той се поема в съгласие с министъра на образованието, след преценка от негова страна на опциите съответният вуз да обслужва заплащането по дълга.

Бюджетните организации, настанени в сгради-държавна или общинска благосъстоятелност, не заплащат наем, записа Народното събрание.

Парламентът гласоподава на второ четене и бюджетите на общините за делегираните от страната действия за идната година.

Общата дотация за делегираните от страната действия за община Бургас е 227 068 800 лева, а целева дотация за финансови разноски е 4 072 100 лева

За Варна общата дотация е 309 880 700 лева, за финансови разноски - 5 791 100 лева

За Пловдив е заложена обща дотация от 344 978 000 лева, за финансови разноски - 5 364 100 лева

Русе ще получи обща дотация от 137 214 100 лева, парите за финансови разноски са 3 457 400 лева

За Столична община е планувана обща дотация от 1 090 472 900 лева, за финансови разноски на столицата са заделени 23 457 300 лева

Община Стара Загора ще получи обща дотация от бюджета от 147 199 800 лева, а за финансови разноски - съвсем 6 млн. лева

Минималният размер на фискалния запас към 31 декември 2024 година е 4,5 милиарда лв..

Максималният размер на държавния дълг към края на 2024 година не може да надвишава 48 милиарда лв.. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината, е 11,7 милиарда лв..

Държавата може да придобие вземания на БЕХ и " Булгаргаз " от " Топлофикация София " до 1,6 милиарда лева

Въз основа на акт на Министерския съвет (МС), по предложение на министъра на енергетиката, страната може да придобие вземания на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) и " Булгаргаз " от " Топлофикация София " с номинален размер до 1,6 милиарда лева, реши Народното събрание с призната на второ четене наредба от законопроекта за държавния бюджет за 2024. Това може да стане по цена, избрана от самостоятелен оценител, при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи.

За заплащанията по придобиването на вземанията Министерски съвет ще прави промени по бюджета на Министерството на енергетиката по реда на Закона за обществените финанси, гласоподаваха депутатите.

Това, че Министерският съвет ще придобие отговорности към БЕХ, не значи, че ще придобие контрола над холдинга, сподели министърът на финансите Асен Василев в отговор на опасения на депутати от опозицията.

В понеделник бе приета макрорамката на бюджета за следващата година.

Заложените доходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2024 година са общо 43 406 519 700.

От тях данъчните доходи се плануват да са общо 38 116 002 000 лева, от тях от корпоративен налог - близо 6 милиарда лева Предвидените доходи от налог добавена стойност са 18 626 102 000 лв..

Депутатите гласоподаваха и огромна част от бюджетите на министерствата, средствата за просвета, обучение, опазване на здравето, сигурност.

Вписаха и детската болница в бюджета 

В обособена наредба от държавния бюджет, който депутатите гласоподават на второ четене, бе записано Министерският съвет, по предложение на министъра на опазването на здравето, да провежда възлагането на планиране за построяването на Национална многопрофилна детска болница в София, след основаване на нужните условия и предпоставки за това, се записа

Предложението за текста е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев.

" Когато свърши публичното разискване и се открият вещните права, тогава може да тръгне и проектирането ", изясни министърът на финансите Асен Василев.

" Българска социалистическа партия ще предложи основаването на краткотрайна комисия към Народното събрание, която да следи строителството, би трябвало да сме сигурни, че процесът върви безпрепятствено ", съобщи Иван Ченчев.

" С включването на тази наредба страната се ангажира твърдо с построяването на болничното заведение поетапно и до дъно ", изясни ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев. И обясни, че правният индивид, който се е заел да обезпечи терена, е учредителен комитет към министъра на опазването на здравето, в който са неправителствени организации и самото министерство.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов посочи, че към сегашния миг има терен за болничното заведение, който е явен и консенсусен - в Горна баня: 

" Проведена е социална поръчка, обвързвана със събарянето на постройките, които са там. След това би трябвало да се разгласи процедура за планиране на новата детска болница, по-късно се афишира и социална поръчка за създаване и строителство. Не го виждам да стане по-рано от 4-5 години ".

Той заяви, представен от Българска телеграфна агенция, че ще бъде препоръчан план на решение, с който министърът на опазването на здравето да бъде длъжен да направи одит на всичко, свършено досега по тематиката.

Васил Пандов от " Продължаваме промяната-Демократична България " добави, че парите за построяването на болничното заведение са обезпечени и налични в Здравната капиталовата компания. По думите му към сегашния миг там има разполагаем близо 90 млн. лева

Народното събрание вкара отплата за електрическата енергия, заплащана от детски градини, учебни заведения, храмове

Народното събрание вкара отплата за цената на електрическата енергия, заплащана от детските градини, учебните заведения, храмове. Това стана с гласуваното на второ четене предложение на народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова, Венко Сабрутев в обсъждания законопроект за държавния бюджет за 2024 година

Според гласуваната наредба " отплата за покриване на разноските за електрическа енергия в детски ясли, детски градини, яслени групи в детските градини, учебни заведения, детски спортни школи, читалища, молитвени домове, храмове, манастири на регистрирани вероизповедания, вписани в регистъра по Закона за вероизповеданията, се дава до контролираната цена за крайни битови консуматори, одобрена от Комисията за енергийно и водно контролиране и използвана за съответния интервал ".

Отхвърлено бе предлагането за отпадане на ценовите тавани за производителите на електроенергия 

Таванът за приходите на производителите на ток и компенсиране на разноските на компаниите над избрана граница ще продължи да работи и през 2024 година, записаха още депутатите. 

Предложението на народния представител Владислав Панев за отпадане на текстовете, с които се подсигурява въпросният таван за приходите бе отхвърлено с 32 гласа " за ", 112 - " срещу " и 50 - " въздържал се ".

Ценовите тавани за производителите на електрическа енергия бяха въведени във времена от началото на войната на Русия, когато цените на електрическата енергия експлодираха, разяснява Панев и настоя за отпадане на параграфа.

Министърът на финансите Асен Василев благодари на Народното събрание, че не поддържа това предложение за отпадане на наредбата. " Ако това предложение бе подкрепено, щяха да отпаднат таваните за всички български индустриални производители на ток, които сега са на 200 лева Всички български компании щяха да са изложени на риск да заплащат промишлен ток над 200 лева и това да включи отначало инфлацията и да провали участието в еврозоната ", изясни Василев.

Текстът планува производителите на електрическа сила със уреди за произвеждане на електрическа сила с конфигурирана мощ над един MW, чиито пазарни доходи са получени от продажбата на създадена от тези уреди електрическа енергия от вятърна сила, слънчева сила, геотермална сила, горива от биомаса, боклуци, нуклеарна сила, лигнитни въглища, нефтопродукти и торф за сила, от въглища и водноелектрически централи, да внасят във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " целеви вноски, представляващи позитивната разлика сред пазарните доходи без налог върху добавената стойност и избрания таван на приходите, изчислен при използване на стойностите за съответния вид производител в интервал на доставка от 1 януари 2024 година до 31 декември 2024 година

Увеличиха таксите за хазарт

Депутатите усилиха таксите за
хазарт с гласуваните на второ четене разпореждания от закона за държавния бюджет за 2024 година

Очакваните доходи съгласно плановете на финансовото министерство са 200 млн. лева

Според признатите текстове за поддържане на лиценз за образуване на
хазартни игри - обичайната лотария, лотария, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства, като се изключи онлайн залаганията, се събира двукомпонентна държавна такса, състояща се от еднократна такса в размер на 300 хиляди лева и променлива част в размер на 20 на 100 върху разликата сред цената на получените залози и изплатените облаги, а за игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване - в размер на 20 на 100 върху цената на получените такси и комисиони. "

Променят се и таксите за лиценз на
казино, които надлежно за петгодишен период стават 300 000 лева, а за десетгодишен - 600 000 лева

Според признатите разпореждания за поддържане на лиценз за игри с игрални автомати със период на лиценза 5 години се събира еднократна държавна такса в размер на 75 000 лева, когато игрите са проведени в обитаеми места до 500 000 поданици, и в размер на 150 000 лева, когато игрите са проведени в обитаеми места над 500 000 поданици.

За поддържане на лиценз за игри с игрални автомати със период на лиценза 10 години се събира еднократна държавна такса в размер на 150 000 лева, когато игрите са проведени в обитаеми места до 500 000 поданици, и в размер на 300 000 лева, когато игрите са проведени в обитаеми места над 500 000 поданици. "

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР