Депутатите приеха на второ четене Закона за признаване, изпълнение и

...
Депутатите приеха на второ четене Закона за признаване, изпълнение и
Коментари Харесай

НС прие на второ четене Закона за признаване, изпълнение и изпращане на мерки, включващи лишаване от свобода

Депутатите одобриха на второ четене Закона за признание, осъществяване и изпращане на ограничения, включващи отнемане от независимост.

С него се цели въвеждане на условията на европейско рамково решение за използване на правилото за взаимно признание на правосъдни решения по наказателни каузи, с които се постановат санкции отнемане от независимост или ограничения, включващи отнемане от независимост, за задачите на тяхното осъществяване в Европейския съюз.

Компетентният орган по признание и осъществяване на непознати правосъдни актове е окръжният съд по местоживеене или нормалното местожителство на лицето, на което е наложено наказването или мярката. Ако местоживеенето в страната е незнайно или лицето не живее в страната, способен да признае акта е Софийският градски съд. Условие за изпращане на правосъден акт за осъществяване в България е действието да съставлява закононарушение и по българското законодателство.

Двойна наказуемост не се изисква, когато присъдата или мярката са постановени поради тероризъм, присъединяване в проведена незаконна група, корупция, трафик на хора, машинация, включително такава, която визира финансовите ползи на Европейския съюз, подправяне на парични знаци и други категорично посочени закононарушения.

Процедурата по признание на непознати правосъдни решения включва опцията за осъществяване на съвещания с способния орган на издаващата държава-член преди изпращането на правосъдния акт. В сходство с условията на рамковото решение на съда се дава опция да приспособява наказването, наложено от издаващата държава-член, като го приспособи към най-близкото по тип и темперамент наказване, планувано за сходни действия по българското законодателство.

Наказание "лишаване от независимост " или мярка, включваща отнемане от независимост, не могат да бъдат сменени с санкция или с друга форма на парична глоба. Регламентира се опцията за обжалване на решението за признание, периодите на производството и последствията от признаването на правосъдното решение на друга държава-член.

Разписана е наредба за преустановяване на осъществяването при отдръпване на удостоверението или различен случай, вследствие на който наказването престава да предстои на осъществяване, включително при постановяване на прошка или опрощение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР