Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за лекарствените

...
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за лекарствените
Коментари Харесай

Окончателно: Затягат режима за реекспорт на лекарства

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които предвиждат ограничаването на износа на медикаменти, от които има дефицит на българския пазар.

Промените в закона плануват електронна система да следи наличностите на медикаментите у нас. Идеята е системата да демонстрира дали има риск от дефицит за избран медикамент. Очаква се тя да бъде построена до 4 месеца. В всички на лекарствения пазар - търговците на едро, на дребно, притежателите на разрешителни за приложимост и лечебните заведения, ще би трябвало да подават информация за наличните медикаменти и тяхното количество. 

А в случай че има - реекспортът му ще се не разрешава за период от един месец. Експертен съвет към Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) ще изготвя лист със неразрешените за експорт артикули, а Агенция " Митници " няма да разрешава реекспорта им. Ако някоя компания наруши възбраната за експорт, ще бъде глобявана с от 50 до 100 хиляди лева

Поправките дават опция и пациенти, които не са включени в клинични тествания, да получат достъп до лекуване, когато липсва лечебна опция и лекарственият артикул не е позволен за приложимост в друга страна. 

Социалистите обаче възразиха против част от измененията. Те подчертаха, че тази осведомителна система към момента не е основана и не се знае дали в миналото ще стартира да работи. " Аргументите, че би трябвало да се гласоподава законопроектът, с цел да се направи осведомителна система, са неоснователни. Проблемът за реекскорта на медикаменти е проблем за целия Европейски Съюз. Темата е тежка и всяка законодателна смяна в Европейски Съюз може да се окаже неточност. Законопроектът почива върху една основа, която не е основана. Има доста неща, които постановат преосмислянето на този закон ", сподели Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

Според ГЕРБ обаче логиката е друга - първо се дава правна опция за построяването на единна здравна осведомителна
система, а чак по-късно тя стартира да се прави. Последваха и нападки към социалистите. " Вчерашното ви решение да не се регистрирате в зала и днешното заявление ми дава съображение да имам съществени подозрения, че вие закриляте реекспорта на лекарства, който оставя българските жители без достъп до лекарства. Какви са поръчките, които изпълнявате? Вие изразихте поддръжка по време на разглеждането от комисията. Какво става? ", разяснява ръководителят на здравната комисия доктор Даниела Дариткова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР