Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за горивата.

...
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за горивата.
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно премените в Закона за горивата

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за горивата. Промените бяха отлагани три пъти поради неодобрение от страна на дребните търговци в сектора.

Измененията бяха импортирани в края на предходната година от министъра на стопанската система Емил Караниколов. В опит да потуши напрежението измежду дребните търговци на горива, земеделските производители, строителните и минните компании, Караниколов предложи значително облекчение на утвърдените режими за търговия, запазване и транспортиране на горива. Именно поради повишените условия за капитал и банкови гаранции, дребните търговци на горива оповестиха закона за лобистки в услуга на огромните играчи. Този път недоволни от измененията на министъра на стопанската система са едрите петролни компании.

С наредбата се вкарват специфични условия за регистрация на търговците с петрол и нефтопродукти. Земеделците, които не правят търговия с горива и нефтени артикули, отпадат от закона. С текстовете се позволяват ведомствени бензиностанции. Разрешава се коли да зареждат машините в галериите. За строителите в избрани категории се позволяват мобилни обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Народните представители отхвърлиха предлагането на социалистите дребните търговци да разполагат с 10 000 бутилки в наличност.

Червеният народен представител Румен Гечев изрече своето неодобрение от признатите промени и посочи като абсурд, че ставаме единствената страна в света, която е разгласила закон, без да е издадена наредбата, а в този момент се вършат промени в закона, отново преди да е приемането на наредбата. Гечев изясни че с признатите ремонти остават неподходящите условия за бизнеса в страната, основава се монопол на огромните производители, а част от бизнеса, която е похарчила пари, с цел да отговори на условията, се оказва, че се е охарчила на вятъра.

Мнозинството отхвърли и друго предложение на Българска социалистическа партия - да се затегнат техническите условия за сигурност към пунктовете за пълнене на газови бутилки. Според левицата в този си тип законът разрешавал пълненето да става на всички места напълно безотговорно.

Междувременно през днешния ден дребните търговци на горива проведоха протест пред постройката на Народното събрание, с цел да поддържат постигнатите в договарянията с държавното управление промени в текстовете на закона.

"Това е нашата работа, с това си храним фамилиите, това ни е прехраната. Ако беше останал първият вид, който одобриха, ние трябваше да спрем да работим ", уточни притежател на бензиностанция във Варна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР