Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

На първо четене: Родителски права и разводи ще минат през медиация

Депутатите одобриха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за медиацията, импортиран от Министерски съвет. Той е включен в Плана за възобновяване и бе подсилен от 138 народни представители при първото гласоподаване, а при прегласуването от 154. Единствената парламентарна група, която гласоподава срещу и при двете гласувания беше „ Възраждане ”.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков изясни кои каузи ще бъдат наранени от измененията.

„ Това са разводите по член 49 от Семейния кодекс, разрешаването на разногласия по отношение на упражняването, разпределение на прилагане на личната движимост по Закона за собствеността, парични вземания по същия закон, делбата и други каузи, които доста постоянно се проточват в съдилищата без необикновен триумф. В комерсиалното право сме планували погашение на цената на дружествен дял при преустановяване на присъединяване в сдружение с лимитирана отговорност. Същото важи и за отговорността на шефа или инспектор на сдружение с лимитирана отговорност за породени на сдружението вреди ”.

Според вносителя въвеждането на наложителната правосъдна медиация ще докара до облекчение на работата на съда, административната тежест за магистратите, натовареността на съдилищата и ще спомогне за по-бързото и дейно разрешаване на разногласията сред страните.

Промените на второ четене ще бъдат гласувани след 3 дни.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР