Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета от 2022

...
Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета от 2022
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите удължиха Бюджет 2022

Депутатите одобриха на първо четене удължаването на бюджета от 2022 година до приемането на нов бюджет.

Между двете четения на законопроекта се чака да бъдат признати публицистични оферти. 201 народни представители гласоподаваха „ за “, нито един срещу и нито един въздържал се.

" Ние сме вид или да изтеглим в този момент заем на по-ниска рента, или по-късно, само че евентуално с по-висока рента. Трябва да сме наясно с това. На това състояние сме, тъй като бюджетът, заложен за 23 година, от министъра на финансите, е цялостен отпадък. В тази каша сме поради бюджета, който той направи през 2022 година и в този момент го удължаваме ", акцентира Тошко Йорданов от ПГ на " ИТН " (ИТН).  

Венко Сабрутев от ПП-ДБ отговори, че служебният кабинет е вкарал страната ни в невиждана обстановка, в която би трябвало да се удължава продължен бюджет от предходната година.

" Г-н Йорданов, аз не Ви поучавам по какъв начин да пишете песни, апелирам да не ме съветвате по какъв начин да пиша бюджет. В закона за Бюджета за 2022 година е записано, че Сребърният фонд не се пипа, както и 4 милиарда и половина - минималният размер на Фискалния запас, с цел да не се пипат целевите фондове. Те в никакъв случай не са били пипани. В момента имаме 10 милиарда ", отговори финансовият министър Асен Василев.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова подсети, че всички са приели и дали своят вот този бюджет, а от Има Такъв Народ в това число са предложили спомагателни разноски. Румен Гечев от Българска социалистическа партия сигнализира, че от предходната година Фискалния запас е намалял от 14 милиарда до 10 милиарда лв. до 31 май тази година.

Във връзка с приключване на 10 юни т.г. на периода на деяние на удължителния закон и за финансиране на функционалностите и предоставяните услуги от разпоредителите с бюджет, е належащо да се продължи неговото деяние до приемането на бюджетните закони за тази година, се показва в отчета на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Със законопроекта са препоръчани и промени за гарантиране заплащането на действия, свързани с помощи и компенсации, други разноски, свързани със сигурността, живота и здравето на хората, включително и промени в размери и обсег на обществени заплащания (минимален размер на пенсията, нова еднократна помощ за възпитаници от втори до четвърти клас и др.), размерите на които се дефинират с годишните закони за държавния бюджет и бюджета на държавното публично обезпечаване.   

Предлага се и анулация на ограничавания в преходните и заключителните разпореждания на удължителния закон, защото Министерският съвет не може да употребява средствата по единната сметка на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система и средствата по стратегии и планове на Европейския съюз за финансиране на разноските и прехвърлянията. 

Прилагането на рестрикции във връзка с осъществяването на заплащания в границите на разполагаемия запас на единната сметка крие евентуален риск за настъпване на краткотраен ликвиден раздор и неспособност за обслужване на заплащания, включително заплащания по обслужване на държавния дълг, разноски по бюджета на Държавното публично обезпечаване и държавния бюджет, надлежно блокиране на действието на значими обществени, стопански и финансови функционалности на страната, се показва в претекстовете за препоръчаната анулация на тези ограничавания.  

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 20 минути отмора, до момента в който в пленарната зала пристигна министърът на финансите Асен Василев. В началото на дебата Петър Чобанов (ДПС) сложи въпроса дали народните представители са съгласни законопроектът да бъде признат на две четения през днешния ден. 

Деян Николов („ Възраждане “ ) разяснява, че би трябвало да се даде задоволително време сред първо и второ четене, най-много поради въпроса със Сребърния фонд.  В момента желаеме да отключим едни 8 милиарда лв., с цел да не постанова страната да тегли заем, уточни той. Николов изясни, че в по този начин направеното предложение се отключва и Сребърният фонд, и европейските средства. Беше коментирано в комисия, че можем да отключим единствено европейските средства и това следва да бъде задоволително, добави той. По думите му отключат ли Сребърния фонд дават доста неприятен сигнал. 

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС също уточни, че би трябвало да има време за оферти сред първо и второ четене, най-малкото поради това, че би трябвало да дефинират неснижаем излишък, към който сякаш се обединили на комисия. По думите му би трябвало да бъде лимитирана изпълнителната власт, Министерството на финансите, в тези изкушения.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР