Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето,

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето,
Коментари Харесай

Правата на психично болните минаха на първо четене

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психологични болести. Законопроектът е импортиран от " Продължаваме промяната – Демократична България " (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ". Той беше подсилен от 148 народни представители, четирима гласоподаваха " срещу ", а 23-ма се въздържаха.

В претекстовете се показва, че препоръчаният законопроект ще сътвори опция за превъзмогване на съществуващите проблеми в системата на психиатричната помощ в България, за възстановяване на изискванията на живот и лекуване в психиатричните лечебни заведения, качеството на оказваната профилирана здравна помощ, за гарантиране правата на пациентите и запрещение на всякаква форма на грубо, нечовешко или унизително отношение, или налагане на наказване по отношение на лицата с психологични разстройства по време на лекуването им, както и практики, които могат да бъдат избрани като изтезания или грубо, нечовешко или унизително отношение или наказване.

В момента 2401 индивида чакат за настаняване в центрове за резидентни грижи, сподели Стела Николова от ПП-ДБ. Тя уточни, че местата в тези центрове са 1928 и всички са заети. По думите ѝ краткотрайната комисия за отбрана на правата на психологично болните пациенти е открила, че 273-ма души обитават в държавните психиатрични лечебни заведения без да имат потребност от лекуване.

Нашите държавни психиатрични лечебни заведения се употребяват като обществени домове за хора, които са изоставени от своите близки или няма къде другаде да отидат, добави Николова и посочи, че заплатите на медицинските лица в тази сфера са обидно ниски, неналичието на личен състав е явна, а битовите условия са неприятни.

Как си представяте наложителното чуване в съда на пациенти, които се нуждаят от настаняване в психологично лечебно заведение, попита Маргарита Махаева от " Възраждане ". Тя означи, че в текстовете е записано, че ще се желае и единодушие на пациента, с цел да бъде настанен, само че насочи въпрос за обстановките, в които индивидът не е склонен и какво ще следва следователно. Махаева прикани срокът за предложение сред първо и второ четене да е допустимо най-дълъг, с цел да може да се изчистят всички неуредени въпроси.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР