Депутатите приеха на първо четене проект на Закон за енергията

...
Депутатите приеха на първо четене проект на Закон за енергията
Коментари Харесай

България ще произвежда ток от вятърни електроцентрали в Черно море

Депутатите одобриха на първо четене план на Закон за силата от възобновими източници в морските пространства, който се предлага с главния претекст да бъдат уредени правно-административният път и правилата за планирането, построяването, употреба и премахването в края на потребния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на България.
Прочетете още
По този метод ще се отключи капацитетът за локално произвеждане и ползване на нисковъглеродна сила в огромен мащаб в отговор на геополитическите опасности пред националната енергийна сигурност и поетите задължения на България за битка с климатичните промени, според Делян Добрев.

Предложеният закон цели да вкара Плана за деяние за европейския бранш на вятърната сила, който планува доста да се ускорят вложенията в нови вятърни мощности до 2030 година, както на сушата, по този начин и в морските пространства. Законопроектът има за цел също подсилване на мрежовата инфраструктура и на районното съдействие, ускорение на издаването на позволения, обезпечаване на интегрирано морско пространствено обмисляне, подсилване на устойчивостта на инфраструктурата, поддържане на научните проучвания и нововъведенията и насърчаване на вериги на доставки и умения, увери Добрев.

Същевременно с това се цели спазването на нормите за запазване на естественото и биоразнообразие, интегрираното ръководство на морските действия при реализиране на баланс сред ползите на корабоплаването и други стопански действия в крайбрежните зони и морските пространства. В допълнение, законът е в отговор на възходящия инвеститорски интерес за развиване на вятърни централи в Черно море, сподели депутатът. Не на последно място, законът основава ясни и транспарантни условия за постигането на устойчива и конкурентна енергийна политика и стопански напредък посредством нововъведения, внедряване на нови артикули и технологии, като по този метод способства и за устойчивото икономическо развиване на районно и локално ниво, по думите му.

Този план е колосален, сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Проектът, по мнението му ще унищожи Черноморието и туризма ни. Социалистът упрекна сглобката, че унищожава енергетиката ни, историята и в този момент протягат ръка на туризма. Гуцанов попита депутатите дали желаят да идат на плаж и против тях да са перките. По мнението му Ахмед Доган бил пионерче спрямо ръководещите. Делян Добрев увери, че от плажа няма да се виждат перки. 1,4 милиарда лв. са загубите на страната са година от газовата договорка, съгласно Гуцанов. По думите му внасяме съветски газ, само че през медиатори. Според Иван Ченчев българските жители няма да усетят нищо по повод тока от перките в Черно море.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР