Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за Българската

...
Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за Българската
Коментари Харесай

Спешни промени на закони - потенциални служебни премиери да заемат и политически длъжности

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за Българската национална банка (БНБ), съгласно които, в случай че бъде назначен за длъжностен министър председател, шефът или подуправителите на Българска народна банка, омбудсманът или заместникът му, ръководителят и заместник-председателя на Сметната палата могат да употребяват неплатен отпуск от досегашната си служба. Законопроектът, импортиран от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, беше подсилен от 137 народни представители, а 54 бяха „ срещу “.

С него се цели шефът и подуправителите на Българската национална банка (БНБ) да имат опция да правят и друга активност, с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността ѝ единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че някой от тях бъде назначен за длъжностен министър-председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени.

Предвижда се и омбудсманът, заместник-омбудсманът, ръководителят, заместник-председателят на Сметната палата да имат опция да заемат платена служба, единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени.

Появи ли се на хоризонта нещо противоконституционно, някаква поредна нелепост, с която би трябвало да се оправи проблем, който сте основали от „ разглобената сглобка “ се сглобявате за секунди, разяснява Гроздан Караджов от „ ИТН “ (ИТН). По думите му предлагането не е нищо гениално. Несъвместимостта на заеманата служба министър-председател, даже длъжностен, се корени в Конституцията на Република България, тя не се корени в законите, не се намира в тези три закона, където сте тръгнали да променяте, посочи Караджов. По думите му упражняването на отпуск е конституционно право и то не анулира или прекратява заемането на съответната служба. Недейте в бързането да отивате към нови нарушавания на Конституцията, сподели Караджов.

Петър Петров от „ Възраждане “ счита, че би трябвало да се постави някакъв краен период на този неплатен годишен отпуск, който може да бъде употребен за заемането на позицията длъжностен министър-председател.

Депутатите одобриха срокът за оферти сред първо и второ четене да е три дни.

Според признатите промени в Конституцията за длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. Втори ден президентът Румен Радев беседва с посочените в член 99, алинея 5 от главния закон по отношение на процедурата за назначение на длъжностен министър-председател. Поредицата от срещи стартира, откакто конституционната процедура за сформиране на постоянно държавно управление в границите на актуалното Народно заседание бе изчерпана след връщането на несбъднат трети изследователски мандат.

По-рано денем се наложи Правната комисия в Народното събрание да се събере на изключително съвещание, с цел да реши зародил проблем със служебните министър председатели. В профилираните закони за Българска народна банка, Сметната палата и за омбудсмана досега категорично беше записано, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна служба.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР