Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за Българската

...
Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за Българската
Коментари Харесай

Спешни промени на закони разрешават на потенциалните служебни премиери да заемат политически длъжности

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за Българската национална банка (БНБ) , съгласно които, в случай че бъде назначен за длъжностен министър председател , шефът или подуправителите на Българска народна банка, омбудсманът или заместникът му, ръководителят и заместник-председателя на Сметната палата могат да употребяват неплатен отпуск от досегашната си служба. Законопроектът, импортиран от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, беше подсилен от 137 народни представители, а 54 бяха „ срещу “.

С признатите промени шефът на Българска народна банка , на Сметната палата и омбудсманът могат да заемат политически длъжности. Подуправителите на Народната банка, заместниците на Сметната палата и заместник-омбудсмана също могат да бъдат посочвани за длъжностен министър-председател и при излизане в неплатен отпуск да заемат тази служба. С препоръчаните промени се предлага евентуалните служебни министър председатели да запазят постовете си след стартирането на 50-то Народно заседание и да могат още веднъж да се върнат на работните си места в Българска народна банка, в Сметна палата и в институцията омбудсман на Република България.



Промените са препоръчани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и следва на минат на първо четене в зала.

От " Възраждане " оповестиха, че незабавните законодателни промени са противоконституционни. 

Депутатите включиха в програмата си за през днешния ден разглеждането на законопроекта. Измененията са свързани с признатите промени в Конституцията във връзка с опциите за назначение на длъжностен министър председател. Предложението за включване в дневния ред на Народното събрание беше гласувано със 134 гласа " за ", 41  " срещу ", 10  " въздържал се ".

Това стана незабавно след почивката, поискана от Александър Ненков , депутат от ГЕРБ-СДС, от името на парламентарната група. Председателят на комисията по правни въпроси Анна Александрова осведоми Народното събрание за провелото се през днешния ден изключително съвещание на комисията, на което беше  признат на първо четене законопроектът.
Всеки миг е значим! Последвайте ни ви , с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР