Депутатите приеха на първо четене актуализация на бюджета на държавното

...
Депутатите приеха на първо четене актуализация на бюджета на държавното
Коментари Харесай

Актуализация на бюджета на ДОО. С колко се вдигат пенсиите?

Депутатите одобриха на първо четене актуализация на бюджета на държавното публично обезпечаване, заяви Българска национална телевизия. Тя планува нарастване на приходите и прехвърлянията по консолидирания бюджет с 353 200 000. лв.. От 197 дали своят вот, 148 бяха " за ", един е " срещу " и 48 се въздържаха. Очакванията са приходите от осигурителни вноски да се усилват със 163 милиона лв..

Според данни на Министерския съвет България е една от страните в Европейския съюз с най-голям дял на хора над 65 години, застрашени от беднотия. У нас приблизително за пенсии годишно се отделят едвам 8,3% от брутния вътрешен артикул, до момента в който този индикатор в Европейски Съюз е 11.6%.

С измененията се подсигурява нарастване на пенсиите на всички 2.8 милиона пенсионери. Те ще получат нарастване, като приблизително то ще е 64 лв. на месец. Общо спомагателните разноски за пенсии възлизат на 353 млн. лева Увеличението е 12,5% и ще стане факт от 1 октомври.

Минималната пенсия също ще бъде увеличена: от 300 на 340 лв.. Максималната пък ще нарасне от 1440 лв. на 1500 лв.. Предвидени са и спомагателни средства за погашение на добавката от 50 лв..

Според отчета на бюджетната комисия към Народното събрание, при установяване на бюджетните параметри е регистрирана спестовност на разноските за пенсии в размер на 150 млн. лв. поради допускане на по-малък брой пенсионери в края на годината. По-малкият брой се дължи на отрицателни по думите на комисията демографски фактори, които са с особена активност в края на 2020 година и началото на 2021 година

Депутатите, като се изключи тези от ГЕРБ-СДС, поддържаха поправките, само че оповестиха, че сред двете четения на законопроекта ще предложат свои модели за пенсионна промяна. Срещу тези ремонти обаче възрази общественият министър Гълъб Донев, който им изясни, че това би довело освен до по-голяма неправда, само че и до увеличение на разноските за пенсиите.

" Всяко решение на проблемите на бедността през пенсионната промяна ще докара до съществени проблеми с главните правила, заложени в Кодекса на общественото обезпечаване ", изясни Донев.

Той добави, че бедността на българските пенсионери не може да се реши през пенсионната система, а посредством обществената, както е в останалите страни членки на Европейския съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР