Депутатите подхванаха на първо четене Закона за предучилищното и училищното

...
Депутатите подхванаха на първо четене Закона за предучилищното и училищното
Коментари Харесай

Депутатите подхванаха на първо четене Закона за предучилищното образование

Депутатите подхванаха на първо четене Закона за предучилищното и учебното обучение. Предлаганите промени засягат три тематики - наложителното предучилищно обучение за 4-годишните деца, контролът и действието на настоятелствата към детските градини и учебните заведения и образованието в електронна среда.

Разширяването на обсега на предучилищното обучение е добре да стартира във възрастта сред три и седем години . Тя е основна за езиковото, когнитивното, прочувственото и общественото развиване на децата. Според интернационалните проучвания PIRLS и TIMSS отчетливо по-високи резултати демонстрират децата, включени по-продължително време в предучилищно обучение.

Проучване на министерството на образованието и науката измежду началните учители също демонстрира, че посещавалите по-дълго време детска градина реализират по-високи резултати в учебно заведение. Към момента обхванатите в предучилищно обучение са 91,5 % от 5-годишните и едвам 78 % от 4-годишните деца. Разликата от 13,5 % са деца, чийто майчин език не е български и у родителите липсва отношение към образованието.
 Предучилищното обучение става наложително за 4-годишните
Предучилищното обучение става наложително за 4-годишните

В държавния бюджет са планувани 10 млн. лева по тази причина

Предложението за наложителния обсег на 4-годишните е финансово обезпечено. Подкрепено е и с 3-годишна стратегия , която е показана за публично разискване. Средствата по програмата са на стойност 210 млн. лева и са заложени в държавния бюджет за тази година. Заделени са средства за създаване на 70 нови детски градини с над 5 000 места.

Предвижда се 3-годишен интервал, в който общините при подготвеност да включат 4-годишните в наложителното предучилищно обучение. Ежегодно ще се отпускат 12 млн. лева за материална прехрана и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.

Предлага се също по този начин да се реализира надзор върху учебните настоятелства във връзка с собствеността , като се подсигурява, че приходите от нея ще остават в учебните заведения, а няма да се разпределят за хонорари на управителните препоръки на настоятелствата.
 Държавата не поемала отговорност за обезпечаването на предучилищно обучение
Държавата не поемала отговорност за обезпечаването на предучилищно обучение

Държавата обезпечава достъп единствено на 9,4%

Третата смяна е обвързвана със законова наредба на образованието в електронна среда. Тази година то се реализира по Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние. Опитът сподели, че този тип образование може да се употребява при всевъзможни изключителни условия - грипни ваканции, климатични или други фактори, които не разрешават присъствено образование.

Обучението от разстояние в електронна среда може да се ползва както за цялостен клас, за цяло учебно заведение, по този начин и за обособени възпитаници , които по здравословни или други уважителни аргументи не могат да посещават учебно заведение за не повече от 30 образователни дни. Може да се ползва и като детайл на иновация в организацията в новаторските учебни заведения при съответните ограничавания - не повече от 20 % от образователния проект.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР