Депутатите отново привикват главния прокурор . Този път той ще

...
Депутатите отново привикват главния прокурор . Този път той ще
Коментари Харесай

Депутатите пак викат Гешев

Депутатите още веднъж привикват основния прокурор. Този път той ще би трябвало да се яви пред комисията по правни въпроси. Официално тематиката на разискването е използването на закона и активността на държавното обвиняване, написа " Медиапул ".

Това ще е втората среща на Гешев с депутати в границите на седмица. Миналия петък той бе в Народното събрание поради абсурда с експертизата на фотосите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов. Въпреки че заставам в Народното събрание два часа, Гешев на процедура не даде нито един значителен отговор.

Резултатите от петорна експертиза на фотосите бяха изнесени евродепутата от ЕНП Томаш Здеховски. В същото време прокуратурата от години мълчи за това следствие. След изявата на Здеховски Гешев съобщи, че е сюрпризиран, че някой е сюрпризиран, тъй като българската общност бил осведомена с прессъобщение доста от дълго време. Във въпросното известие обаче са спестени доста от детайлностите, изнесени от евродепутата.

Гешев ще отиде в правната комисия за първи път след решението на Конституционния съд (КС), съгласно което депутатите могат да го викат. Главният прокурор нападна пред Конституционен съд нормата от правилника на Народното събрание, по силата на която най-малко един път на три месеца той може да бъде викан за разискване. Единодушно обаче десетимата съдии обявиха, че това не опонира на главния закон.

Гешев е изключително сензитивен към депутатски въпроси и постоянно твърди, че това основава заплаха от интервенция в независимостта на правосъдната власт. Казусът с експертизата на фотосите на Борисов обаче сподели, че основният прокурор няма проблем да дава данни за досъдебно произвеждане на европейския парламент. Искане за сходна информация от страна на националното заседание би довело до скандал.

След решението на Конституционен съд основният прокурор твърди, че може да бъде викан единствено от правната парламентарна комисия. Във всички останали може да отиде, в случай че реши.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР