Депутатите отхвърлиха президентското вето и отново подкрепиха оспорените от държавния

...
Депутатите отхвърлиха президентското вето и отново подкрепиха оспорените от държавния
Коментари Харесай

Депутатите не чуха призивите за къмпингуването и преодоляха президентското вето

Депутатите отхвърлиха президентското несъгласие и още веднъж поддържаха оспорените от президента два параграфа от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.
Промените бяха признати наново с гласовете на 143 народни представители, а депутатите на Българска социалистическа партия бяха единствените, които поддържаха президентското несъгласие с аргумента, че обществото би трябвало да бъде успокоено и приканиха за необятен публичен спор по тематиката.
Законът бе признат на 13 юни 2019 година от Народното събрание. С признатите промени се забрани разполагането на плажни такъми като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни .
Свободното къмпиране продължава да бъде неразрешено в 2-километровата зона от плажната линия, само че измененията плануват да бъдат обособени специфични зони, където да се практикува то. Това обаче няма да стане през този сезон.
При нарушаване депутатите взеха решение да се постановат санкции в размер от 500 до 1000 лева . Приети бяха наказания и за паркиране или прекосяване на коли през пясъчните формирания от 1 000 до 3 000 лева, като може да се конфискува и имущество на стойност сред 3 000 и 5 000 лева
Законът бе върнат за ново разискване от президента Румен Радев на 24 юни 2019 година. Според президента, режимът за „ диво къмпингуване “ става по-рестриктивен , като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред.
В претекстовете си той напомня, че тази смяна беше препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване , което съгласно него оставя без отговор редица въпроси. Президентът акцентира още, че рестриктивните мерки за „ диво къмпингуване “ по Черноморието са към този момент в закона, а местата, където ще може да се практикува, към момента не са избрани.
Обсъждания
По време на дебатите в поддръжка на президентското несъгласие се оповестиха само от „ Българска социалистическа партия за България “. „ Според Конституцията жителите имат право да къмпингуват свободно и да се възползват от здравословната и удобна околна среда “, съобщи депутатът Крум Зарков, само че акцентира, че също така право, всички хора имат и задължението да опазват природата.
„ Нито президента, нито протестиращите, нито къмпингуващите, нито ние като съпротива, оспорваме обстоятелството, че би трябвало да има ред в метода, по който тази туристическа активност се реализира “, добави още той. Според Зарков с измененията в закона се основава усещане, че той е по-строг към избрана от група от хора, които нямат стопански и политически запаси, каквито имат други хора. „ Кое е по-вредно за околната среда – палатката в гората или джипът на плажа? Боклуците от къмпингуване или тоновете строителни боклуци, които са зарили Черноморието? Създава се чувство за двоен стандарт “, счита националният представител.
В отбрана на измененията се оповестиха от „ Обединени патриоти и ГЕРБ “ . „ Този закон би трябвало да бъде подсилен и ветото да бъде отхвърлено “, съобщи от трибуната Христиан Митев от НФСБ. Според него няма никакъв проблем в това, че оспорваните от президента текстове са признати сред двете четения на законопроекта, тъй като такава опция е планувана в правилника за работа на Народното събрание.
Според Димитър Бойчев от ГЕРБ пък съществува недоумение в измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие . „ Към момента няма безусловно никаква наредба към така наречен свободно къмпингуване. Моите почетения към тази група от хора, само че всички ние се съобразяваме с някакви правила “, означи той. Според него Черноморските общини харчат значителен запас за сметосъбиране след къмпингуващите през летния сезон. „ Каня всеки, който има предпочитание, да отидем на място, с цел да види защо става въпрос. Към момента България е единствената страна членка на Европейски Съюз, където използването на непознати права без отговорности не се глоби. Такива свободно къмпингуващи се настаняват в частни, държавни или общински парцели и по никакъв метод локалните управляващи нямат пълномощия да се намесят “, означи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР