Депутатите отхвърлиха предложението на Възраждане за пълна забрана на рекламата

...
Депутатите отхвърлиха предложението на Възраждане за пълна забрана на рекламата
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха предложение за забрана на рекламата на хазартни игри

Депутатите отхвърлиха предлагането на " Възраждане " за цялостна възбрана на рекламата на хазартните игри.

При гласуването 67 бяха " за " (7 от ГЕРБ-СДС, всички от " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Радостин Василев), 29 бяха срещу, а 79 се въздържаха.

" Причината " Възраждане " да внесе за разглеждане „ Закона за изменение и допълнение на Закона за хазарта ", като наложителна точка е с цел да спасим десетките хиляди българи от хазартната взаимозависимост, най-често определяна като „ тихата взаимозависимост. От нашата партия в никакъв случай не сме били тихи и по тази причина през днешния ден още веднъж ще вдигнем глас за промени, които целят главно пет неща: да се спрат рекламите, свързани с хазартни игри, да се вкарат промени в регистъра за уязвими лица, да се промени правилото на разплащането на облаги, да се усили вноската за обществено отговорно държание, като тя стане % от направените залози. Събраните от страната средства ще бъдат разходвани единствено за развиването на всеобщия и професионалния спорт, настояваме и да се усилят налозите, като се уеднаквят за всички типове игри ", съобщи от парламентарната естрада, националният представител от " Възраждане ", Климент Шопов.
Хазартнозависимите са най-хубавите клиенти на уредниците на
хазартни игри. Едно изследване, извършено в Австралия демонстрира, че 0,5 % от клиентите на хазартни игри носят 50% от техните доходи, а 2% от клиентите – 80% от приходите. Това значи, че уредниците на хазартни игри печелят, най-вече от хазартнозависимите. Затова рекламите са ориентирани, освен към привличането на нови клиенти, само че и към поддържане на интереса на подвластните.

В редица европейски страни сходен вид реклами са неразрешени. Такива забрани има в Холандия, Италия, Белгия. Точно такива страни, на които „ сякаш " евроатлантиците се стремят да наподобява България и българите да имат техния стандарт на живот. Подобни промени се обмислят и в други страни в западния свят.

Що се отнася до Регистъра за уязвими лица, който реализира възбрана на вписаните лица да играят
хазарт, измененията целят възстановяване на неговата успеваемост. От " Възраждане " оферират един път вписано едно лице да не може да се отпише, до момента в който не изтече минималният период от две години.

Сред другите заложени промени са изплащането на облаги да бъде не до 5000 лева в брой, а до 10 000 лева, каквито заплащания в брой закона разрешава. Но и също по този начин изплащанията да се разпореждат неотложно, при искане от клиента. Това е нужно с цел да се спре практиката, игралните зали и
казината да задържат облагите.

Друга смяна, препоръчана от " Възраждане " е в данъчното облагане. В момента, за съвсем всеки тип игра и всеки тип техническо средство, посредством което тя се реализира има друго облагане - с такси или с налози. От политическата мощ оферират да се вкара еднообразно облагане. Да отпаднат всички типове лицензионни такси, уредени в закона и да има единствено данъчно облагане със ставка 15% върху данъчната основа, която да бъде направените
залози. Приходите, които страната може да чака от тази смяна са над половин милиард лв..

" Тук е редно да се каже, че измененията, признати декември месец, предходната година в Закона за
хазарта, посредством преходните и заключителните разпореждания на Закона за държавният бюджет, не доведоха до прокламирания от ръководещата „ разглобка " резултат. Говореше се по всички вероятни медии, какъв брой пари щели да влязат в хазната. Намалихте данъчната основа и надлежно налозите за един куп игри, тези посочени в член 30, алинея 3 от Закона за хазарта. От 15% върху направените залози го направихте 20% върху разликата сред цената на получените залози и изплатените облаги. И това докара до преуспяване на този бизнес и всеобщо разкриване на пунктове за залози из цялата страна. Това, което ние предлагаме е смяна във вноската за обществено отговорно държание, във връзка с ставката и разпределението на средствата - те би трябвало да се разпределят, само, за развиването на спортните клубове и спортната активност, като цяло ", разяснява още Шопов.

От " Възраждане " обявиха още, че са наясно, че ще има голям напън върху медии и групи публицисти, въобще да не се разяснява тази тематика, тематиката за хазартната взаимозависимост. Публично прочут стана фактът, че народни представители от ПП-ДБ са се отказали да внесат промени в Закона за
хазарта, с цел да си обезпечат медиен комфорт, по време на избори, по тази причина от политическата организация предложиха съвещанието да се излъчва онлайн, което беше отхвърлено от групите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ.

" Сега още веднъж сме в предизборна обстановка. От това гласоподаване ще се разбере, кои политически групи, в действителност са загрижени за децата на България и „ във всичките си дейности се управляват от ползите на народа ", съобщи още Климент Шопов от " Възраждане ".
Предложението на " Възраждане " за ограничение на рекламите на хазартната активност и тяхното нездравословно влияние върху подрастващите не беше подкрепено от разпадналата се към този момент сглобка на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ. Това е задоволително сладкодумен знак за това, кой пази ползите на българското общество и кой лобистките такива.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР