Депутатите отхвърлиха днес искането на БСП за спиране на процедурата

...
Депутатите отхвърлиха днес искането на БСП за спиране на процедурата
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха искането на БСП за спиране на концесията на "Летище София"

Депутатите отхвърлиха през днешния ден настояването на Българска социалистическа партия за прекъсване на процедурата за концесия на " Летище София ". Срещу решението се оповестиха 95 депутати, 59 го утвърдиха, а 7 се въздържаха.

Споровете към бъдещата концесия продължиха повече от два часа. Дебатите по тематиката започнаха с информацията, че Комисия по превоз, осведомителните технологии и известията е отхвърлила настояването на левицата с 8 гласа " за ", 12 " срещу " и един " въздържал се ".

Мотивите на Българска социалистическа партия за прекъсване на концесията са свързани с това, че се продава печелившо сдружение, което всяка година усъвършенства финансовите си резултати. Освен това се показва, че в него към този момент са вложени 900 млн. лв..

От левицата имат терзания дали ще бъде непокътнат броя на работещите на летището, размерът на техните заплати и обществените им придобивки. От Българска социалистическа партия се притесняват също, че концесионерът получава достъп до обект, обвързван с националната сигурност. Като цялостен парадокс от опозицията дефинираха концепцията парите от концесията на " Летище София " да се дадат за финансиране на БДЖ.

По 15 млн. лв. на година и 6.2 милиарда лв. вложения

В поддръжка на концесията страната, в лицето на министъра на превоза Ивайло Московски, уточни, че това ще е най-голямата договорка, реализирана в България. От нея страната ще получава годишно най-малко 15 млн. лева като такса и 550 млн лв. при сключване на контракта. Освен това за периода на концесията ще бъдат влага 6.2 милиарда лв., като ще се построи нов терминал, ще се ремонтират съществуващите, а при потребност ще се направи и нова писта.

Министърът посочи, че става въпрос за цивилно летище, а по всички военни въпроси, за неговото прилагане, последната дума ще остане на Министерството на защитата. Московски не вижда и нищо неприятно парите от концесията да отидат за погашение на задълженията на БДЖ и покупка на нови влакове.

Московски, като не може да ръководи, да напусне

В рамките на полемиката депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски се оплака, че депутатите по този начин и нямат достъп до разбора на консултанта по концесията Световната банка. Анализирайки причините за пускане на процедурата, той се спря особено на изказванието, че страната не ръководи добре своите сдружения. " При това изказване, в случай че ако през днешния ден решим да спрем концесията на Летище " София ", единственото правилно решение на Ивайло Московски е да отиде в Министерски съвет и да си подава оставката като министър ", уточни Свиленски.

Свиленски извади и данни, с които сподели, че за летището в Белград е подписан по-добър контракт за концесия като финансови индикатори, макар, че то е по-малко и по-малко натоварено. Депутатът от Българска социалистическа партия направи и комплицирани сметки, от които извади изводът, че в случай че летището не се даде на концесия страната ще полуми 167 млн. лв. повечe.

Има ли неприятни и положителни концесии на летища

От ГЕРБ обаче не одобриха неговите сметки. Депутатите от партията показаха и удивление за какво, за Българска социалистическа партия даването на концесия на летищата във Варна и Бургас, решението за което е взето от кабинета на Сергей Станишев, е било положително решение, а в този момент е неприятно.

В рамките на дебата Данаил Кирилов от ГЕРБ напомни и по какъв начин Българска социалистическа партия си трансформира мнението към едини или различен концесионен контракт, според от политическата обстановка, като засяга абсурдът с концепцията за концесия на автомагистрала " Тракия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР