Депутатите от транспортната комисия в парламента се заеха да подобряват

...
Депутатите от транспортната комисия в парламента се заеха да подобряват
Коментари Харесай

Транспортната комисия подхвана пътната безопасност

Депутатите от транспортната комисия в Народното събрание се заеха да усъвършенстват ограниченията за сигурност на пътя. 4 проекта за промени в Закона за придвижване по пътищата бяха разгледани на първо четене.

Димитър Найденов от ПП/ДБ предлага строги санкции за водачите, преминаващи през жп прелез в прорез с разпоредбите. При първо нарушаване санкцията е 3000 лв., а при рецидив - 5000 лв..

Предложенията на Божидар Божанов и други депутати плануват две групи промени. Първата включва улеснение на жителите посредством унищожаване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и заменянето им с автоматизирани информации в централизирани регистри, отпадането на контролния ваучър към свидетелството за ръководство и опцията за възнаграждение на санкции онлайн без преди този момент да се постанова те да бъдат връчени присъствено.

Втората група промени на ПП/ДБ се отнасят до ограничения за понижаване на рецидивистите на пътя. За задачата се вкарва обвързване за контролните органи да стопират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от 5 невръчени такива. Въвежда се и право на длъжностен електронен достъп на държавни органи и други лица, обработващи ги по закон, до данните за административните нарушавания на водачите.

Настимир Ананиев залага строги ограничения против младите водачи. Според него те не би трябвало да си разрешават и една бира, както и се лимитира мощността на автомобила, който могат да карат новите на пътя.

ГЕРБ пък оферират надграждане на системата за видеонаблюдение като се включват и общинските камери.

Бойко Рановски, шеф на автомобилната ревизия, даде поддръжка за закона на ГЕРБ. Той предлага кметовете да дефинират колите със специфичен режим, които са за превъзмогване на бедствия. Връчването на електронните фишове на Божидар Божанов също срещна поддръжката му. Стикерите обаче би трябвало да останат, тъй като това е условие по европейска инструкция.

Малина Крумова от Агенцията за сигурност на придвижването застана зад позицията на Рановски за стикерите. Тя настоя за прецизиране на текстовете. Министерски съвет към този момент работел по нов закон за придвижване по пътищата, стана ясно от коментара й. В него е заложена нова идея. Това не отлагало нуждата от някои незабавни промени, по думите й. Тя поддържа концепцията за засищане на градската среда със средства за видеонаблюдение.

От Министерство на вътрешните работи не виждат смисъл от нов закон, а считат, че би трябвало да се уточни нормативната уредба.

Дияна Русинова от Европейския център по пътна сигурност не поддържа никакви промени в закона на парче. От години ни се изяснява по какъв начин ще има нов закон за придвижване по пътищата, акцентира тя. Сега следва правенето на общ законопроект, в който да бъдат изчистени противоречивите моменти и да сплоти всички оферти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР