Депутатите от “Продължаваме промяната-Демократична България и членове на парламентарната комисия

...
Депутатите от “Продължаваме промяната-Демократична България и членове на парламентарната комисия
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Оставяме държавата в отлично финансово състояние, ГЕРБ и президентът пускат фалшиви новини

Депутатите от “Продължаваме промяната-Демократична България ” и членове на парламентарната комисия по бюджет и финанси Венко Сабрутев, Георги Ганев и Мартин Димитров опровергаха в изказване от коридорите на Народното събрание изявленията, че фискалният запас , оставен от кабинета „ Денков “, е доста по-нисък от оповестения от финансовия министър Асен Василев.

Спекулациите, подети от новото парламентарно болшинство и от опозицията започнаха след изказването през вчерашния ден на служебния финансов министър Людмила Петкова , че по данни на Българска народна банка към 8 април фискалният запас на България е 6,689 милиарда лева, а по изявление на някогашния към този момент финансов министър Асен Василев към 29 март той е 9,9 милиарда лв. . Точно това разминаване в датите е в основата на операцията с данните, стана ясно от думите на тримата депутати.

„ Фискалният запас е като една елементарна разплащателна сметка, която всички жители имаме. В нея влизат нашите доходи и разноски. Там влизат приходите ни от заплата, от нея разплащаме сметките си за ток, вода, газ, парно и така нататък За да може да прецените своето финансово положение, би трябвало да изберете една точка, в която постоянно да го мерите и това е в края на месеца, когато сте получили всички доходи и надлежно сте създали всички разноски. Това е основният миг. Манипулациите, че фискалният запас е по-нисък идват оттова, че в действителност страната не е получила всичките си доходи, а в това време е направила разноските, които е трябвало да направи, като да вземем за пример 1,6 милиарда лева за столичната топлофикация “ , изясни зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев.

Той подсети, че сдружението е в механически банкрут в следствие от 12-годишното ръководство на ГЕРБ и добави, че в спомагателните разноски влизат и 1,3 милиарда лв. за пенсии – само че всички тези разноски са заложени в бюджета за 2024 година

„ Към момента плановете на самото финансово министерство са, че към края на април положението на така наречен единна сметка ще бъде почти такова, каквото е било в края на март или на първо число на април. Това може да се види в графиката в прогнозата за самата единна сметка, която финансовото министерство прави всеки ден. Т.е. няма никакъв проблем. Да, през месеца, както се предвижда в тази графика, има един миг, в който тези средства са към 6 милиарда лв., след което тя се попълня с близо 4 милиарда доходи, които идват след разноските. Просто такава е структурата на харчовете на българската страна “, изясни макроикономистът Георги Ганев. И предизвести, че проблеми с бюджета , каквито в този момент няма, могат да се появят, в случай че той бъде претрупан с непредвидени в него разноски, което към този момент стартира да се случва.

„ Когато Бойко Борисов напусна властта през 2021 година, фискалният запас беше с 50% по-нисък, в сравнение с в този момент и той твърдеше, че всичко е наред. В края на март има 400 млн. лева остатък в бюджета, тъй че всичко това са подправени вести, които идват дали от ГЕРБ, дали от Румен Радев “, сподели икономистът Мартин Димитров. И се обърна към публицистите:

„ Задавате си въпроса обаче, за какво в случай че бюджетът е постоянен, се показват пред обществото тези подправени вести. Защото наложените от ГЕРБ спомагателни разноски, които ги няма в бюджета, са същинският проблем. Става въпрос за 671 млн. лв., които са по Закона за висшето обучение, 1 милиарда по Закона за Министерство на вътрешните работи, 1 милиарда за Фонда за сигурност на енергийната система, като тук не включвам тези 2,6 милиарда на ГЕРБ за саниране, те са настрана. Т.е. 2,82 милиарда лв. те към този момент са ги дали своят вот, няма ги в бюджета и това им е казусът на ГЕРБ. ”

Депутатът предизвести, че отговорността оттук насетне е на ГЕРБ и предложи служебният финансов министър Петкова да извика представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи и да ги предизвести да престанат с непредвидените популистки разноски , тъй като с тях усилват недостига и основават заплаха за страната .

Спорове в Народното събрание: Колко е фискалният запас на страната и къде е разликата от 3 милиарда лв.?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР