Депутатите от партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан бойкотираха извънредното

...
Депутатите от партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан бойкотираха извънредното
Коментари Харесай

Партията на Орбан отново забави приема на Швеция в НАТО

Депутатите от партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан бойкотираха изключителното съвещание на Народното събрание, на което беше планувано гласоподаване за включване на Швеция в НАТО.

В резултат на това се усилват 18-месечните отлагания, които разгневиха съдружниците на Унгария.

Депутатите от ръководещата партия Фидес обявиха, че желаят шведският министър-председател Улф Кристерсон да посети Будапеща, преди да ратифицират предлагането.

Унгария е единствената страна от НАТО, която не е одобрила кандидатурата на Стокхолм за участие - развой, който изисква поддръжката на всички членове, което вгорчава връзките със Съединени американски щати и провокира безпокойствие измежду съдружниците им, показва Reuters.

Посланникът на Съединени американски щати Дейвид Пресман дойде изненадващо в унгарския парламент през днешния ден, с цел да следи гласуването.

“Присъединяването на Швеция е въпрос, който директно визира националната сигурност на Съединените щати, а също и тази на алианса като цяло ”, съобщи Пресман.

" Министър-председателят даде обещание да свика Народното събрание, да го призове да работи при първа опция, през днешния ден имаше опция да го направи. Очакваме с неспокойствие да следим от близко това и Унгария да работи експедитивно ", добави посланникът.

Швеция подаде заявление за присъединение към НАТО през май 2022 година в границите на историческа смяна в политиката си за сигурност, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва Reuters.

Управляващата партия, която има безусловно болшинство в Народното събрание, стопира кандидатурата на страната от юли 2022 година, като твърди, че шведските политици са изрекли " откровени неистини " за положението на унгарската народна власт.

След като през януари Народното събрание на Турция гласоподава за одобрение на присъединението на Швеция, Унгария стана последната от 31-те членки на военния алианс, която не направи това.

Миналия месец Орбан съобщи пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ще призове партията си да ратифицира кандидатурата " при първата опция ".

Заседанието на Народното събрание през днешния ден беше подкрепено от шест опозиционни партии, само че депутатите от Фидес не участваха, което провали опита за включване на гласуването в графика на законодателния орган, отбелязва Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР