Депутатите от Комисията по правни въпроси създадоха работна група за

...
Депутатите от Комисията по правни въпроси създадоха работна група за
Коментари Харесай

Работна група ще бистри по-тежките наказания при катастрофи

Депутатите от Комисията по правни въпроси сътвориха работна група за сформиране на общ законопроект за промени в Наказателния кодекс. Вносители на законопроектите са цели седем: два на Министерски съвет, два на Корнелия Нинова и група народни представители, Росица Кирова и група народни представители, Костадин Костадинов и група народни представители и Христо Терзийски и група народни представители.

Първата среща на работната група ще бъде организационна и ще излязат с общ лист с специалисти.

Мирослав Иванов от Политическа партия съобщи, че основаването на работна група е рационално решение с мотив, че с измененията в Наказателния кодекс не би трябвало да се бърза. Направихме жест, че измененията могат да бъдат признати, уточни Иванов, който има вяра, че работната група ще излезе с правно положителни оферти за потребностите на обществото. Работната група ще успее да събере най-хубавите пътни специалисти, сигурен е той.

Депутатите гласуваха:

18 гласа " За ",

без " срещу ",

без въздържали се.

Със законопроекта се предлага и включване на нови наказания, като краткотрайно лишаване на употребяваното за сходна противозаконна активност моторно транспортно средство и прекъсването му от придвижване в случаите, когато то не е благосъстоятелност на дееца - точно, с цел да се предотврати следващо потребление на това МПС за същите такива цели.

Законопроектът цели обезпечаването на дейно противопоставяне на тази незаконната активност с извънредно висока степен на социална опасност; унищожаване на възприятието за ненаказуемост и на опцията за огромен кръг лица да се ориентират към образуване, превозване, подкрепяне и превеждане на незаконни мигранти, генерирайки с това съществени финансови запаси, без висок риск от съществени, съразмерни на публичната заплаха санкции.

Предвижда се превъзмогване на законодателна празнота в член 343, алинея З от Наказателния кодекс, където местопроизшествието не е категорично посочено като квалифициращ симптом на закононарушението, като се изключи признака " осъществено на пешеходна пътека ". С приемането на предлагането ще се постигне по-тежка наказуемост за действия, осъществени посредством ръководство на моторно транспортно средство с навлизането му на други площи, намиращи се отвън пътното платно, на които се намират пешеходци — като тротоари, спирки на публичния превоз и други, защото тези съответни закононарушения са с извънредно висока степен на социална заплаха.

Необходими са по-строги ограничения против водачите на моторно транспортно средство, които сами са се сложили в положение след приложимост на алкохол или наркотични субстанции или техни аналози, или умишлено, откакто им е отнето правото да ръководят МПС отново са седнали зад кормилото. Предлага се като глоба против такива водачи да бъде отнето ръководеното от тях моторно транспортно средство за избран период, след приключването на който те могат да си го получат назад, като същата глоба под формата на краткотрайна насилствена мярка ще работи и превантивно, за понижаване на пътно транспортните катастрофи с потърпевши или починали.

Законопроекта планува още криминализиране отхвърли от инспекция за определяне използването на наркотични субстанции или техни аналози, с цел реализиране на превантивно, предупредително и питателно влияние върху държанието на водачите, като отвод от инспекция и следва да се приравнява на открита приложимост на наркотични субстанции или техни аналози и да се санкционира по реда, който е очакван за това.

Предвижда се и унищожаване на контролния ваучър към свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство, за понижаване на административната тежест върху водачите, защото и сега се поддържа база данни с информация за нарушаванията и броя контролни точки на водачите. Целта на измененията е повишение на сигурността на придвижването по пътищата и възстановяване на административното обслужване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР