Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание разгледаха

...
Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание разгледаха
Коментари Харесай

Инспекторатът към ВСС иска да продължи да работи

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание разгледаха последните точки в плана за промени в Конституцията - Инспекторатът на Висшия правосъден съвет (ИВСС) и въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба. Целта на измененията е изваждането на Инспектората от Висш съдебен съвет и дефинирането му като Инспекторат на правосъдната власт.

Той, както и до момента, ще се състои от основен контрольор и 10 инспектори, които се избират от Народното събрание с болшинство от две трети от депутатите. Това е последното публично разискване преди второто гласоподаване на първо четене, което чакаме да се случи в петък, уточни ръководителят на Комисията по конституционни въпроси и народен представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков във връзка със законопроекта за промени в Конституцията.

Припомняме, че ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски изиска да започва процедурата по желание на нов Инспекторат към Висшия правосъден съвет, за случая в Стара Загора с обезобразената с макетно ножче Дебора Михайлова.

По време на съвещанието на отрасловата парламентарна комисия Теодора Точкова от ИВСС разяснява, че по този начин направените оферти я тормозят, защото не излиза наяве какво тъкмо постанова основаването на нов орган с аналогични пълномощия. ИВСС би трябвало да бъде оставен да работи, настоя тя. Проверките за спор на ползи да останат в пълномощията на инспектората, предложи Точкова.

Повече от половината от членовете на ИВСС се избират от номинираните от органите на правосъдната власт, уточни още тя, като мотив за запазването на Инспектората.

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) също изрази мнение и обявиха, че е належащо възстановяване на законодателството във връзка с ИВСС, само че смятат, че оферти план за промени в Конституцията не дава добра база за такова нещо.

Припомняме, че на 6 октомври планът за промени в Конституцията бе подсилен на първо гласоподаване в пленарната зала от 161 народни представители. " Против " бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР