Депутатите от Комисията по конституционни въпроси, които заседаваха извънредно днес,

...
Депутатите от Комисията по конституционни въпроси, които заседаваха извънредно днес,
Коментари Харесай

Комисията за промяна на Конституцията не стигна до съгласие по текстовете за служебно правителство и премиер

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси, които заседаваха изключително през днешния ден, отложиха гласуването на наредбите, свързани със служебното държавно управление и избора на длъжностен министър председател.

Спорен се оказа кръгът от лица, всред които президентът може да избира за длъжностен министър-председател. Според препоръчаните текстове от Христо Иванов „ за длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. “, съобщи БТАл

В хода на разискванията министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи, че има постъпило мнение от Върховния касационен съд (ВКС),  изпратено до комисията и Министерство на правораздаването. От Върховен касационен съд категорично възразяват на това – ръководителя на Върховен касационен съд да е едно от лицата, всред които може да се избира длъжностен министър-председател. Славов сподели, че по този начин по неприемлив метод биха се смесели управляващите. Министърът означи, че ръководителят на Върховен касационен съд ще е основата фигура, която ще ръководи новия формат на Висш съдебен съвет и общото заседание. По думите му се основава колизия с главния принцип за самостоятелност на правосъдната власт. Тази редакция не е била обект на обзор и коментар от Венецианската комисия, добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР