Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха удължаване на

...
Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха удължаване на
Коментари Харесай

Комисията по бюджет и финанси остави 9% ДДС за хотелиери и ресторантьори до края на 2022 г. |

Депутатите от комисията по бюджет и финанси одобриха удължение на периода на понижената Данък добавена стойност ставка от 9% за ресторантьори и хотелиери до 31 декември 2022 година

Министърът на финансите Асен Василев изясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би коствало 175 100 000 лева за интервала от 1 януари до 31 декември 2022 година

" Това е съотносимо към резултатите тази и предходната година ", разяснява Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

Мярката, заложена в Закона за Данък добавена стойност, бе въведена за отплата на засегнатите от COVID-19 браншове, измежду които хотелиерският и ресторантьорският бизнес, и изтича на 31 декември 2021 година

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС) с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и одобриха този на Любомир Каримански от " ИТН " с публицистичната корекция към него понижената ставка да е за период до 31 декември 2022 година, каквото бе и предлагането на ПГ ГЕРБ-СДС.

Министър Василев настоя обсегът на ограниченията, планувани в законопроекта, препоръчан от Има Такъв Народ, да остане. Той изясни, че се планува актуализация на бюджета в средата на юли следващата година, контрактувана от съдружните сътрудници.

Мярката за 9% бе въведена с промени в Закона за Данък добавена стойност за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, в това число на доставката на храна за у дома. В обсега й са и храните за бебета, бебешките пелени и хигиеничните материали, както и туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и сходни заведения, в това число даването на ваканционно настаняване и отдаване чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани.

С по-ниска Данък добавена стойност ставка се употребяват и доставките на книги на физически носители или осъществявани по електронен път, или и двете, както и доставката на спортните артикули.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР