Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което

...
Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което
Коментари Харесай

Евродепутати подслушвани с шпионски софтуер, сред тях и българката Елена Йончева

Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си злотворен програмен продукт, което провокира паника за поверителната работа на Европейски Съюз в региона на защитата, написа европейската редакция на Politico. Българският народен представител от групата на социалистите Елена Йончева също е станала обект на шпионски програмен продукт на телефона си, което е открито по време на инспекция на ИТ-сигурността тази седмица. Софтуерът е открит и в телефона на чиновник на комисията.

Френският демократичен член на Европейския парламент Натали Лоазо, която ръководи подкомисията по защита, е станала жертва на израелския шпионски програмен продукт вид " Пегас ", удостовери тя самата тя пред Politico. 

Новите разкрития демонстрират, че рецесията към хакването на телефоните на Европейския парламент се уголемява, откакто Politico съобщи в сряда, че институцията е поискала от членовете на подкомисията по защита да ревизират телефоните си за шпионски програмен продукт.

„ Следите, открити в две устройства, накараха институцията да посъветва членовете да ревизират телефоните си ", съобщи заместник-говорителят на Народното събрание Делфин Колард.

Европейският парламент е в нараснала подготвеност за хакерски атаки и задгранична интервенция в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни. Насочването към законодателите на Европейски Съюз поражда опасения по отношение на някои от дейностите на Европейския съюз по извънредно чувствителни въпроси. Подкомисията играе консултативна и надзорна роля в региона на сигурността и защитата - които остават съществена отговорност на държавните управления на Европейски Съюз - до момента в който Европейският съюз усилва производството си на муниции и създава тактики по какъв начин най-добре да поддържа Украйна.

Йончева е направила рутинна инспекция на своя телефон във вторник в ИТ службата на Парламента. Техниците я уведомили, че на 30 октомври или към тази дата е имало " тежка офанзива ". Към момента на издание на публикацията българският народен представител към момента чака разбор дали офанзивата е била сполучлива и какъв злотворен програмен продукт е бил употребен. " Тук не става въпрос за мен или за някой различен... Като цяло хакерството е нещо, което става все по-популярно като инструмент за приемане на нелегитимна информация ", е коментирала Йончева.

Лоазо показа, че ѝ е омръзнало да слуша по какъв начин членовете на Европейския парламент повтарят по какъв начин не са законна цел за хакерски офанзиви, тъй като няма да имат нищо забавно за казване.

" Те някак си не желаят да приказват за персоналния си живот. Не желаят да им се ревизират телефоните. Ето за какво направих нещо малко по-официално ", прибавя тя пред Politico. Това не е първият път, в който Лоазо ревизира телефона си за шпионски програмен продукт, само че за първи път е открито сполучливо навлизане. Оттогава тя е сменила устройството си.

През 2022 година откриватели разкриха, че телефоните на членове на каталунското придвижване за самостоятелност, в това число политици от Европейски Съюз, са били инфектирани с " Пегас " - тип хакерски инструмент. Същата година гръцкият член на Парламента на Европейски Съюз и водач на опозицията Никос Андрулакис е измежду листата на гръцките политически и публични фигури, за които е открито, че са били обект на офанзиви с Predator - различен инструмент за шпионаж. Председателят на Парламента Роберта Мецола преди този момент също се е сблъскала с опит за хакерска офанзива благодарение на шпионски програмен продукт.

През 2022 година членовете на Европейския парламент сътвориха специфична анкетна комисия, която да проверява въпроса. Тя изследва поредност от кавги в страни, в това число Испания, Гърция, Унгария и Полша, и съобщи, че минимум четири държавни управления в Европейски Съюз са злоупотребили с хакерските принадлежности за политически цели.                                                                                                 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР