Депутатите от бюджетната комисия към парламента гласуват за второ четене

...
Депутатите от бюджетната комисия към парламента гласуват за второ четене
Коментари Харесай

Бюджетната комисия обсъжда бюджета преди да влезе на второ четене в НС

Депутатите от бюджетната комисия към Народното събрание гласоподават за второ четене Закона за държавния бюджет. Народните представители усилиха с сред 250 и 300 млн. лв. разноските в бюджета за сметка на финансовите разноски.

Според признатите ремонти в закона за държавния бюджет се залага нарастване на заплатите в системата на Министерство на вътрешните работи и ДАНС с 10%. Увеличение ще има и при заплатите в Национален осигурителен институт, Агенцията по сигурност на храните, Национална агенция за приходите, митниците, системата на образованието и други.

Увеличението провокира безпорядък в залата и се наложи дебатите да бъдат прекъснати краткотрайно.

" Да вземем отмора и да създадем дефинитивна редакция на това нещо преди да се гласоподава, тъй като другояче ще стане цялостен миш маш ", сподели министърът на финансите Асен Василев.



В последна сметка депутатите одобриха разнообразни нараствания като в пленарна зала при окончателното четене, ще бъдат поправени. От Има Такъв Народ предложиха и промени в данъчните закони, които провокираха диспути, а точно да бъдат върнати на 20% понижените ставки за Данък добавена стойност.

" Няма леви и десни диференциации на Данък добавена стойност. Прогресивното данъчно облагане не е ляво ", сподели Румен Гечев - народен представител от ПГ на Българска социалистическа партия.

" От първи август да се сменят данъчни ставки в действителност не е удачно, естественото е от първи януари, с цел да може бизнесът да има предвидимост, бюджетът да е признат предходната година. Аз персонално съм, както съм казвал нееднократно съперник на диференцираните данъчни ставки ", сподели Асен Василев.

" Ние се колебаехме дали също да не желаяме отпадането на диференцираните ставки за някои артикули в този миг. Това, което ни спря е, че в случай че вземем това решение в този момент и то в действителност влезе в действие от първи август, имахме упованието, че бизнесът ще нямал време за реакция, че довело до несъразмерни разноски за тях и т.н ", сподели Мартин Димитров - народен представител от ПГ на ПП-ДБ.

" Какъв е казусът - ние вършим бюджета за годината, тъй като това е първият бюджет за годината, преди този момент бяхме продължен, бизнесът ще се намести ", сподели Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

Все отново депутатите взеха решение мярката да бъде краткотрайна и да се върне Данък добавена стойност на старите равнища отпреди Ковид рецесията от 1 януари 2024 година. За тази цел ще бъде заложено в идващия бюджет, който би трябвало да бъде препоръчан от финансовото министерство до края на октомври.

Вижте повече във видеото

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР