Депутатите одобриха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,

...
Депутатите одобриха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,
Коментари Харесай

Депутатите одобриха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Депутатите утвърдиха измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които дефинитивно не разрешиха разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всевъзможни други плажни такъми върху пясъчните дюни.


С новите текстове се не разрешават още прекосяването, паркирането и престоя на коли върху преносими, неподвижни и облесени дюни, с изключение на в случаите на позволено строителство.

Свободното къмпингуване продължава да бъде неразрешено в 2-километровата зона от плажната линия, само че измененията плануват да бъдат обособени специфични зони, където да се практикува то. Това обаче няма да стане през този сезон.

За нарушителите пък се плануват и солени санкции.

„ Стана ясно, че всеки един от нас желае този тип туризъм да се развива. Необходимо е да има правила, които да разрешат това да се случва по метод, който да опазва природата “, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова откакто законопроектът беше утвърден.

Тя увери, че всички дюни по морето са разказани в детайли в кадастралните карти, а мобилни групи от проверяващи ще правят контролната активност.

„ Ние сме проучили 11 страни в Европа, където има сходни разпореждания. Минималната глоба за нелегално разполагане на кемпер или палатка е 500 евро. Трябва да има глоба “, съобщи от своя страна ръководителят на районната комисия Искрен Веселинов. Той акцентира, че новите текстове плануват противозаконното към този момент разполагане на плажни такъми върху пясъчни дюни да се санкционира с санкция в размер на от 500 до 1000 лева

Междувременно у нас не престават митингите по отношение на измененията в закона.

„ Този закон би трябвало да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той в действителност се занимава с въпроси, които са по-скоро пропагандни, като местата за къмпиране. Строителство, присвояване, презастрояване към момента ще е допустимо по Черноморското ни крайбрежие, а ние в този момент приехме ремонти, които на всичкото от горната страна, малко или допълнително, ограничиха свободното къмпиране “, разяснява Мирослава Петрова от обединена група „ Бетономорие “, сплотяваща над 20 цивилен организации.

Тя увери, че митингите ще продължат с всички вероятни средства. „ Ние желаеме да поддържаме във фокуса на публичното внимание обстоятелството, че Черноморското ни крайбрежие има потребност от запазване или най-малко дребното останало, което не е разграбено, презастроено или обезобразено “, безапелационна е Мирослава Петрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР