Депутатите обсъждат законопроекта за изменение на Закона за здравето, предаде

...
Депутатите обсъждат законопроекта за изменение на Закона за здравето, предаде
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи промени в Закона за здравето


Депутатите разискват законопроекта за изменение на Закона за здравето, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Българска социалистическа партия ще се въздържи от поддръжка на измененията в Закона за здравето, заяви депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков.

Нашата поддръжка за ограниченията против разпространяването на вируса са безрезервни в този момнент, само че въпреки това се въздържаме на първо четене от поддръжка, защото има неща, които просто не могат да бъдат преодолени и те са в три съществени посоки. На първо място, сподели той, въведената т. н. санитарна изключителна конюнктура, тя няма кокнституционна основа. Според нас това може да докара до непредвидени правни последници, уточни Божанков.

Вчера измененията минаха през правна комисия, още веднъж без гласовете на Българска социалистическа партия. С новите текстове кабинетът предлага ограниченията за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничението на икономическите последствия от нея, които да бъдат прилагани след края на изключителното състояние. Срокът му изтича на 13 май, а държавното управление взе решение да не предлага неговото удължение.

В законопроекта е написано, че всички противоепидемични ограничения ще се дефинират с акт на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев или на шефа на съответната районна здравна ревизия по предложение на основния държавен здравен контрольор.

Здравният министър ще дефинира и наложителната изолираност на болните от заразни заболявания, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезнали у нас от други страни.

Освен в здравната сфера, част от ограниченията са и социално-икономически. Предвижда се употребеният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и застрахователен стаж.

Предлага се още да не се организира Национално външно оценяване за възпитаници от IV и X клас за тази образователна година.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР