Депутатите обсъждат парите за здраве и пенсии. Бюджетите на НЗОК

...
Депутатите обсъждат парите за здраве и пенсии. Бюджетите на НЗОК
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат парите за здраве и пенсии


Депутатите разискват парите за здраве и пенсии. Бюджетите на НЗОК и ДОО влизат за първо четене в пленарната зала.

По рано тази седмица Здравната комисия не одобри бюджета на Касата, тъй като депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи не го поддържаха. Премиерът Николай Денков разяснява, че играта с парите за здравето е игра със здравето.

По плана са планувани близо 8,2 милиарда лева доходи и прехвърляния.

Общо разноските за 2024 година са в размер на малко над 8,163 милиарда лв., което е с над 1,1 милиарда лв. повече от бюджета на НЗОК за 2023 година

Предвидени са 15 млн. лева за пренатален и постнатален скрининг, сподели заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов пред здравната комисия. За дентална помощ се плануват близо 55 млн. лева повече спрямо тази година, уточни той. Намаляването на парите за медикаментите за домашно лекуване е единствено с пет милиона лв., защото има несъблюдение на заложените в сегашния бюджет средства, сподели още той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски обявиха, че няма да има проблеми с парите за Касата, само че са срещу НЗОК да поеме ръководството на публичните поръчки за онколекарства.

Искат те да останат в Министерството на здравеопазването. Финансовата рамка планува над 8 милиарда лв. за здраве за идната година.

Проектът на публичното обезпечаване планува от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, да се осъвременят с 11 на 100, а минималната заплата да стане 933 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира на 3400 лева Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили на 307,07лв.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР