Депутатите обсъждат на второ четене въвеждането на автоматичен механизъм за

...
Депутатите обсъждат на второ четене въвеждането на автоматичен механизъм за
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат на второ четене въвеждането на механизъм за изчисляване на минималната заплата

Депутатите разискват на второ четене въвеждането на автоматизиран механизъм за пресмятане на минималната работна заплата. Промените са заложени в Кодекса на труда, а разглеждането им в зала бе отлагано няколко пъти. Според текстовете минималната работна заплата би трябвало да бъде 50 на 100 от междинната работна заплата в страната.

От Българска социалистическа партия оферират закона да влезе в действие още от 1 юли тази година, а от ГЕРБ упорстват това да стане от началото на 2024 година, с цел да могат в бюджета да бъдат заложени нужните средства.

Парламентарните групи показаха и друга мнения във връзка с интервала, който да се взема поради при изчисляването на мининалната работна заплата. От ГЕРБ оферират за база да се взема междинната заплата в страната за миналата година, което съгласно Георги Гьоков е неприемливо.

Предложението на левицата е обхващаният интервал да е 12 месеца обратно, а от Продължаваме промяната желаят да е 6 месеца. Предстои да стане ясно тъкмо кои текстове ще бъдат дефинитивно признати.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР