Депутатите не успяха да приемат правилника за дейността на Народното

...
Депутатите не успяха да приемат правилника за дейността на Народното
Коментари Харесай

Депутатите не успяха да приемат правилника за дейността на НС, продължават утре

Депутатите не съумяха да одобряват правилника за активността на Народното събрание и на следващия ден ще продължат работата си по него, заяви БНР.

В края на оспорваното съвещание те отхвърлиха още едно предложение – да бъдат налагани финансови и административни наказания, в случай че представители на държавни органи, длъжностни лица от страната и общинската администрация, както и членове на управителни и контролни органи на сдружения с държавно или общинско присъединяване откажат да се явят или да дават мнения при поискване от Народно събрание или парламентарна комисия.

Васил Пандов от ПП-ДБ отбрани предлагането.

„ В нашия устав има една наредба, че за несъблюдение на плануваните на конституционно равнище обвързване лицата да дават данни и при покана да вземат участие в работата на комисиите, се носи юридическа отговорност. Но аз запитвам каква е тази юридическа отговорност, откакто няма наказания “.

Депутатите от ГЕРБ-СДС се разминаха във връзка с това предложение. Според Маноил Манев по този начин Народно събрание се трансформира в наказателен орган и това разрушава престижа му:

„ Това е целенасочена политика, с цел да може народните представители, с изключение на във функционалностите си на народни представители, и да мачкат. Идеята е да можеш да смачкаш някого “.

Според Радомир Чолаков обаче сходна глоба би съдействала за увеличение на престижа на Народното събрание и даде за образец отхвърли на вицепремиера Атанас Пеканов да се яви на чуване:

„ Когато един вицепремиер каже, че няма да пристигна – а явно няма причина да не пристигна – добре е националното посланичество да има механизми общително да го докара “.

В последна сметка предлагането не беше признато.

Преди това с цялостно единогласие беше признато един път месечно ръководителят на Народното събрание да събира на координационна среща ръководителите на непрекъснати комисии, с цел да се осведоми за законодателната активност в тях. Прието беше и предлагането на ПП-ДБ в названието на Комисията за децата, младежта и спорта да се добави и фамилията. Това провокира напрежение в пленарната зала и докара до санкции „ забележка “ за водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов и депутата от ПП-ДБ Манол Пейков.

Отхвърлени бяха и две оферти на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ Комисията по конституционни въпроси да отпадне, а по-късно и активността ѝ да бъде лимитирана до разглеждане на входирани в деловодството на Народно събрание оферти за конституционни промени.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР