Депутатите Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат изслушани днес

...
Депутатите Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат изслушани днес
Коментари Харесай

Пържат Гюров и Чобанов в парламентарна комисия, какъв е залогът

Депутатите Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат изслушани през днешния ден в качеството им на претенденти за подуправители на Българска народна банка на изключително съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание. Гюров и Чобанов са предложенията на към този момент определения за втори мандат гуверньор Димитър Радев за постовете надлежно на началник на ръководство " Емисионно " за Гюров и на ръководство " Банково " за Чобанов.

Андрей Гюров от " Продължаваме промяната-Демократична България " бе номинация за шеф на централната банка при предходната процедура, която не бе приключена, защото тогавашната политическа обстановка не предполагаше устойчиво управническо болшинство. Гюров има опит в разнообразни финансови институции в Европа и Съединените щати, съгласно претекстовете за актуалната му номинация от гуверньора Димитър Радев. Също по този начин има дългогодишна преподавателска активност.
-->
С дълга процедура като учител, само че и с постове като министър на финансите и началник на Комисията за финансов контрол, е стимулирана номинацията на Петър Чобанов – сегашен народен представител от Движение за права и свободи, за началник на ръководство " Банково ".

И двете ръководства сега се управляват от подуправители с изминал мандат – надлежно Калин Христов за " Емисионно " и Нина Стоянова за " Банково ".

Гуверньорът Димитър Радев дълго време управлява Българска народна банка също в изискванията на изминал мандат, само че предходната седмица с огромна поддръжка от Народното събрание бе гласувано титулярното му място за втори мандат.

Междувременно на изключително съвещание на Комисията по опазване на здравето ще бъде изслушан претендентът за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

След приключването на периода за номинации за шеф на НЗОК на 17 юли, единствената кандидатура за поста остана тази на Станимир Михайлов. Той е препоръчан от парламентарната група на ПП–ДБ.

Няколко дни по-рано Народното събрание откри нова процедура за избор на шеф на Касата, откакто първият опит беше несполучлив. Първоначално постъпилите кандидатури бяха три. От ПГ на „ Възраждане “ обаче отдръпнаха своя претендент – Тодор Хинов. След това препоръчаната от ПГ на ГЕРБ-СДС Иванка Динева отхвърли да взе участие в процедурата по желание. Така единствен претендент остана проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “, която не беше подкрепена от болшинството в Народното събрание.

Според процедурни правила чуването на претендентите в отрасловата комисия е обществено в намерено съвещание, което се излъчва в действително време в интернет страницата на Народно събрание. В рамките на до две минути се показва претендентът от вносител. Кандидатът разполага с до 15 минути за изявление. При чуването депутатите могат да задават въпроси, като претендентът дава отговор до 25 минути. След съвещанието Комисията по опазване на здравето внася в Народно събрание отчет за резултатите от чуването. За да бъде определен за шеф на НЗОК, претендентът би трябвало да получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР